Налице е устойчива тенденция на обновление на машинотракторния парк, споделя свои наблюдения върху пазара г-н Георги Алексиев, началник сектор Контрол и техническа инспекция на МЗХГ

Любомир Коралов

Все повече стават българските профи земеделци ценители на иновативна агротехника, които правят не малки инвестиции, за да обновят машинните си паркове, констатират експерти в тази сфера. Това е нормален процес, който се подкрепя от стабилното развитие на пазара и се изразява в нарастване на търговията с нови машини през последните години.

Динамиката на обновяването, очертало се през 2016 г., се потвърди от данните за 2017 г. Тогава наблюдателите отбелязаха скок в търсенето на високопродуктивна самоходна земеделска техника и подчертан интерес към тороразпръскващите машини, пръскачките, сеялките и почвообработващия инвентар.

В началото на февруари т.г. беше огласена традиционната годишна справка на сектор Контрол и техническа инспекция към Министерство на земеделието за регистрираните нови машини през 2018 г. Чрез нея картината на пазара за агротехника доби ясни очертания.

Потвърждава се положителната тенденция от предходните две години. Има и един нов щрих, с леко отрицателен смисъл, при търсенето на колесни трактори. При тях за 2018 г. са регистрирани 1310 броя. Това е с 30 по-малко от предходната година, когато са регистрирани 1340 бройки. Този незначителен спад, смятат някои наблюдатели, вероятно означава временно задържане на пазарното търсене поради насочване на инвестиции към почвообработващи машини за директни обработки, опазващи почвената влага и структура.

При зърнокомбайните се наблюдава ръст спрямо статистиката за 2017 г., когато бройката е била 158 машини. За 2018 г. регистрираните машини вече са 198. За сравнение - през 2016 новите комбайни са 115.

Разликата е чувствителна и също потвърждава наблюдаваната положителна тенденция. Тя се проявява и при товарачите. Регистрираните нови телескопични товарачи са 316, докато предходната година са били само 243.

През 2016 г. са 197. При челните товарачи през 2018 г. са регистрирани 180 машини спрямо 110 през 2017 г. За 2016 цифрата е 109.

Всичко това означава, че миналата година в търговията с нова техника има положителен баланс. Какви са причините и факторите, довели до това раздвижване на пазара на техника?

Обърнахме се за допълнителни разяснения към г-н Георги Алексиев, началник сектор Контрол и техническа инспекция на МЗХГ, както и към други наблюдатели, ангажирани в този сектор. Г-н Алексиев беше любезен да сподели:

- Пазарът в България е отворен за всички производители и търговци на земеделска и горска техника, отговаряща на европейските изисквания за висока степен на безопасност и опазване на околната среда. Министерството на земеделието, храните и горите чрез съответните мерки от Програмата за развитие на селските райони подпомага преструктуриране и развитие на наличните материални мощности в стопанствата и насърчава въвеждането на нови технически решения.

Подмяната на остарялата техника и необходимостта от преминаване към съвременни начини на производство е това, от което се нуждае българският земеделски стопанин, който има амбициите да се развива, да затвърждава позициите си и да навлиза на нови пазари, посочи той.

- Много широк е спектърът от техника, която се предлага на пазара със съответните технически характеристики и цена. Изборът на даден вид техника зависи от вида и обема на производството, почвените условия и финансовите възможности на земеделските производители, обясни г-н Алексиев.

Осигуреността на тракторния парк с работни машини е белег за инвестиционните възможности на земеделските стопанства и в крайна сметка - за икономическата ефективност на механизацията на земеделието.

Земеделските стопанства в България притежават сравнително добре балансирани паркове, които им позволяват да изпълняват основния комплекс технологични операции.

По отношение на техниката, предлагана на пазара, за клиентите са определящи следните показатели:

производителност

надежност

икономичност, разход на гориво

цени

форми на финансиране. Лизингови форми, срок на изплащане, лихвен процент

срок на доставка

комплексно обслужване

следпродажбено обслужване

сервиз гаранционен и извънгаранционен, основни ремонти

доставка на резервни части.

Налице е устойчива тенденция на обновление на машино-тракторния парк. За периода 2009 г.- 2018 г. в България са регистрирани нови колесни трактори - 13 769 бр., нови зърнокомбайни - 2411 бр. и нова прикачна техника - 47 027 бр.

Средната възраст на използваните машини намалява. В земеделието и горите през 2018 г. са работили:

46 977 броя трактори, от които 33% са на възраст до 10 години

7391 броя зърнокомбайни, от които 36% са на възраст до 10 години, допълни Георги Алексиев.

Очевидно тези условия бяха част от общата картина на оживление на технопазара и те доведоха през миналата година до ръст в закупуването на нова техника от фермерите. Причините и факторите, довели до това трайно пазарно раздвижване са многопосочни и разнообразни. Основната от тях, разбира се, е начинът, по който се развива селското стопанство у нас. Отрасълът отбелязва устойчиви темпове на годишен ръст от 8%-9%.

Търговията с аграрни стоки в България има положително салдо в размер над 1 милиард лева. Това показва подем в агроиндустрията. И в същото време това са добри предпоставки фермерите да ориентират инвестиционните си усилия към обновяване на машинния парк. Техниката от последно поколение улеснява труда им и подобрява икономическите показатели, защото е многофункционална и с ниски разходи. Всичко това стимулира селскостопанските производители да инвестират в нови машини, казва д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив и добавя, че положителната тенденция ще се запази, щом като отрасълът се развива добре.

Експерти и анализатори прогнозират, че растежът ще продължи, затова може да очакваме добро бъдеще за търговията със селскостопанско оборудване. Всяко време е подходящо за инвестиции, ако правилно са преценени условията и рисковете. Сега условията са добри, а рисковете - ниски, уточнява той.

- В съвременния свят, за да бъде един производител конкурентен трябва да има модерна техника. А това означава, че тя трябва да бъде високотехнологична, многофункционална, продуктивна и икономична. Да бъде подходяща за прецизно и еко- земеделие. На ход е дигитализация на машинния парк и внедряване на нанотехнологиите, приключи д-р Иван Стоянов краткия си коментар.

Този технологичен скок предстои и той идва в резултат и от сегашното повишение в търсенето на иновативна съвременна техника, въпреки някои неблагоприятни метеорогични и пазарни явления в селското стопанство. Това се вижда вече и на парижкото изложение СИМА, очаква се да се прояви и на Агритехника в Хановер в края на настоящата година.