Искам да си направя зеленчукова градинка в двора, но нямам опит. Как да започна - пита Ясен Димитров от Горна Баня

Ако искате да намалите разходите си за закупуването на зеленчуци и плодове и в същото време да се храните здравословно, направете си своя градинка, в която да отглеждате съответните растения.

Използвайте различни креативни идеи, за да поливате и наторявате градината безплатно. Това означава, че ще имате пресни биозеленчуци, за които практически няма да платите нищо повече, освен с времето и усилията си .

Как да започнете?

Може да ви се струва много натоварващо да планирате как да се грижите за вашата градина... Трябва да мислите за торене, съчетаване на растенията, редуване на културите, бране и др... Но няма за какво да се притеснявате!

Наред с всички съвети за начинаещи градинари, които може да ползвате, предлагаме ви и една простичка стратегия за планиране на градина, която е подходяща дори и за "най-зелените" начинаещи.

1. Организирайте се

След като веднъж вземете решение какво ще засаждате във вашата градина и кои семена да си купите, ще имате нужда да се организирате - независимо дали ще направите това използвайки компютър или просто с лист и молив в ръка.

Започнете със списък на зеленчуците, билките, плодовете и т.н, които планирате да отглеждате.

Отбележете си кога ще трябва да направите разсад, кога ще трябва да го засадите в почвата, кои семена е най-добре директно да бъдат засадени (без да е нужно да им се прави разсад, който после да се прехвърля) и кога трябва да направите всичко това.

Не се увличайте прекалено!

Много лесно е да изпаднете в еуфория и да искате да засадите всичко възможно.

Ако сте начинаещ градинар, придържайте се към зеленчуците и билките, които използвате най-много във вашата кухня или към онези, които са доста скъпи във вашия район. А ако е възможно, най-добре комбинирайте двете възможности!

След това е добре да направите скица на мястото в градината, използвайки електронна таблица или милиметрова хартия.

На пакетите със семена е отбелязано колко място е необходимо на съответното растение, за да расте и да се развива нормално.

Концепцията за скициране на вашата градина предварително е подобна на планирането на градина по квадратура.

Много градинари предпочитат да използват просто хартия, защото в следващите години много лесно се добавят бележки върху скица, направена на хартия.

2. Какво количество растения ще отглеждате

Отговорът зависи от това колко голямо е мястото, което ще използвате за градина, от хранителните ви навици и вкусови предпочитания.

Ако тази година искате да разширите градината си, или като начинаещ разполагате с много място за градина, направете списък със зеленчуците и плодовете, които обикновено купувате и грубо пресметнете какво количество ви е нужно. Това ще ви даде по-добра представа за насажденията, базирайки се на това какво и колко консумира вашето семейство.

Все пак, когато сте начинаещ в градинарството, е добре да започнете с 2-4 растения от всеки вид. Но ако знаете, че ви е нужен повече фасул например, просто засадете повече на брой растения.

Зависи и дали правите градина, за да използвате прясна продукция, или имате намерение да консервирате.

Ако мястото ви е ограничено, използвайте го, за да засадите растения, чиито плодове ще може да ползвате пресни.

Това, което евентуално остане, ще го консервирате, вместо да се мъчите да планирате как да засадите достатъчно растения, че да има и за консервиране. Това ще ви улесни, ако досега нямате опит с консервирането. Запомнете, че да се справяте добре с градинарството, означава да не позволявате това да обсеби изцяло мислите ви!

Все пак, си водете бележки за следващата година - колко растения сте засадили и дали сте получили достатъчно (или много) продукция за цялото ви семейство. Най-лесният начин да изчислите това е да си водите градински дневник и да преоценявате предходната година, преди да започнете новия сезон.

3. Съчетавате културите

Цветя и билки между зеленчуците

Правилното съчетаване на растенията може да е трудна задача. Кое растение ще се развива най-добре в съседство с друго? Кои растения не могат да виреят поставени едно до друго? Забравете тези въпроси...

Идеята за съчетаването на растенията е да ги разнообрази в една зона, така че на насекомите да им е по-трудно да ги откриват и да им нанасят опустошителни вреди. Това са поликултури. Монокултурите са много по-податливи на вредители и болести. Вие може да създадете такова разнообразие във вашата градина, като засадите цветя и билки между зеленчуците.

Невенът и латинката например са чудесни цветя компаньони почти за всички видове зеленчуци. Засадете тези цветя между тях.

Латинката се смята за "жертвено" растение, което означава, че насекомите и вредителите са привлечени и унищожават нея, като по този начин стоят далеч от зеленчуковите растения.

Невенът пък привлича полезни насекоми във вашата градина, а като бонус ще имате пресен невен, от който да си направите лечебен крем за ръце за следващата зима!

Между зеленчуковите растения трябва да се засаждат и билки, вместо да се засяват на отделно място.

Отглеждайте магданоз, риган, мента, градински чай и босилек между морковите, тиквата, пъпеша, доматите и всички други зеленчуци, които сте засяли.

4. Здравето на почвата

Ако това не е първата година, в която се захващате с градинарство, вие ще искате да поддържате почвата на градината богата и да предотвратите проблеми с вредителите.

Начинът е да смените културите, които ще засаждате.

Редуването им не е толкова трудно, колкото ви изглежда първоначално. Опростете нещата, като разделите културите на четири групи: листни, плодни, кореноплодни и бобови растения.

Всяка група растения има своите собствени нужди, затова смяната им всяка година ще ви гарантира, че почвата ще остане плодородна. Това също така ще държи настрана вредителите и болестите.

Например, картофените бръмбари ще се заровят през зимата на мястото, където са засети картофите. Но когато смените засятата култура и те се събудят напролет, ще се окаже, че наблизо няма да има картофи, с които да се хранят и така ще (надяваме се) загинат преди да са намерили нов картофен дом!

РЕДУВАНЕ НА КУЛТУРИТЕ

Първата година:

Първи парцел - листни

Втори парцел - плодове

Трети парцел - кореноплодни

Четвърти парцел - бобови растения

Втората година:

Първи парцел - плодове

Втори парцел - кореполодни

Трети парцел - бобови растения

Четвърти парцел - листни

На листните зеленчуци им трябва азот, на плодовите - фосфор, на кореноплодните растения им е нужен калий а бобовите растения фиксират азота точно навреме за листните зеленчуци, които заемат мястото им!