Световните цени на храните започнаха годината с високи обороти: индексът на продоволствените цени на ФАО през януари 2019 г. нарасна средно с 1,8%, в сравнение с предходния месец и достигна 164,8 пункта.

От ООН заявиха, че рязкото покачване на цените на млечните продукти и засилването на цените за палмово и соево масло са допринесли за растежа на общата стойност на индекса.

Но индексът на цените на храните, който е индикатор за месечните промени в цените на международните храни, остава с 2.2% по-нисък в сравнение с януари 2018 година.

През януари индексът на цените на зърното по ФАО е средно 168,1 пункта, което показва леко увеличение, спрямо декември.

Цените на основните видове зърнени култури като цяло бяха доста стабилни на фона на намалените експортни доставки и високото световно търсене.

Индексът на цените на растителните масла на ФАО се повиши с 4,3%, спрямо предходния месец, воден от повишаването на цените на палмовото масло, в отговор на сезонен спад в предлагането в големите страни производителки.

Международните цени на соевото масло също нараснаха в условията на нарастващо търсене на внос от страните в Южна Америка.

Индексът на цените на млечните продукти на ФАО се повиши с 7,2% в сравнение с декември, като драстично промени тенденцията към спад, наблюдавана през предходните седем месеца.

Причините за този растеж бяха ограничаването на експортните доставки поради високото вътрешно търсене в Европа, както и очакваното сезонно намаляване на износните доставки от Океания през следващите месеци.

Индексът на цените на захарта на ФАО се повиши с 1,3%, до голяма степен благодарение на поскъпването на националната валута на Бразилия, най-големия износител в света, спрямо щатския долар.

Индексът на ФАО за цените на месото не се е променил много от декември. Стойността му за януари беше изчислена на базата на стабилните цени на месото в САЩ, където официалните данни не бяха достъпни, поради спирането на държавната работа.

В други страни международните котировки за говеждо, свинско и птиче месо са останали стабилни, докато цените на агнешкото месо намаляват под въздействието на изобилни експортни оферти от Океания.