Това твърдят повечето организации на производителите на плодове и зеленчуци

Диана Ванчева

Както и предполагахме, заради парите за обвързана подкрепа в сектора за плодове и зеленчуци се надигна буря, която миналата седмица се разрази още по-силно.

Настроенията в браншовите организации съвсем се нажежиха след като техни представители се събраха и обсъдиха някои теми на общото събрание на асоциация “Български пипер”. Оттам определено изскочиха и най-горещите новини.

Първата е, че производителите на зеленчуци вече се обединяват в мнението си, че ще отстояват заедно искането си за пълна справка за финансовите документи, които се представят и признават във фонд “Земеделие” като доказателство за произведена и реализирана продукция. Искат прозрачност, защото на основата на тези документи се изплащат парите за обвързаната с производството подкрепа. Настояват да видят как изглеждат декларираните площи за 2018 г. и платените суми защото са сигурни, че има немалко измами.

Намеренията си заявиха няколко браншови организации, като асоциация “Български пипер”, съюзът на градинарите и други.

Те са възмутени, че положението с контрола е извън контрол.

Критикуват подхода на фонда и наредбата, според която немалък брой документи се признават за доказване на реализация на продукцията и съответно за предоставяне на субсидии.

Според производителите по този начин и наредбата, и администрацията позволяват измамната подкрепа за някои култури да продължава и да се ширят схеми за източване на обвързани субсидии.

Фермерите ще настояват занапред фонд “Земеделие” да предоставя прозрачна информация за всички видове платежни и неплатежни документи, с които производители доказват по този начин уж реализирана продукция, срещу което с лекота получават обвързаните пари, които не им се полагат.

Както за предишни години, така и за 2018 година се цитират драстични примери с подкрепата за картофи, което сезон-два по-рано разгневи всички с драстичните случаи при тиквите, и при други култури.

Фермерите се опасяват и дори предвиждат, че през 2019 г. ще има поле да се родят нови схеми по досегашния начин, ако МЗХГ и фонд "Земеделие" не въведат прозрачност в това отношение и не променят начините за контрол на доказваните добиви и реализации.

Освен това се оплакват, че са твърде много финансовите докумунти, с които е допуснато да се доказва реализация и които дават възможност за фалшиво подпомагане.

Срокът за представяне на тези документи, доказващи продажбите, изтече на 31 януари 2019 г.

Според повечето от браншовете нищо не пречи да им бъдат предоставени, за да разберат какви площи се декларират, каква продукция се получава и каква се реализира.Цитират, че днес е възможно произведена и уж продадена продукция да се доказва с какво ли не

С касови бележки, с фактури, с ред други бележки и книтанции, на които не може да им се хване краят дали са легитимни, сред които и товарителници...

При това положение

В МЗХГ да не се чудят защо стопаните им нямат доверие и в Разплащателната агенция - също.

Под сурдинка активно се говори, че там се намесват лобита и администрацията добре го знае, но не взима никакви мерки.

Схемата за едни култури работи една година, за други - в друга, и така...

Такива "колеги" прибират голяма част от подпомагането с фалшиви документи без да положат грам усилия и да изкарат реална продукция. Защото са намерили начина да очертават площи и после с какви ли не хвърчащи бележки да "доказват", че са произвели продукция и са я продали.

А фондът им плаща на килограм и тон за тази измама

Така след схемите с тиквите и лука, които станаха нарицателни не само в нашата страна, но и в Европа, се наредиха картофите, а за догодина се планират други схеми, казват от няколко асоциации и съюзи, сред които от "Български пипер".

Чрез тях продължават да се източват средствата от европейското подпомагане.

Единственият останал ни изход е да протестираме и да сезираме европейските институции, заплашват вече сериозно зеленчуко- производителите

Браншовите им организации твърдо искат да получат пълна информация и на каква база са направени в МЗХГ анализите, на които се стъпва за обвързаната подкрепа в новата проектонаредба.

Този път производителите са решени да се опълчат дори и с цената на неизбежна конфронтация с министерството.

От Съюза на градинарите и Националната биоасоциация, чийто председател е Слави Трифонов, казаха, че ще внесат искане за промени в наредбата за реда за прилагане на директните плащания за 2019 г. и за таван

По проекта се приемат предложения до 17 февруари.

Ще настояваме от тази година страната ни да наложи таван от 500 декара за площите, за които ще се отпуска пълен размер на субсидиите за всички видове зеленчуци, добави Слави Трифонов.

Над тези 500 декара да има снижение на ставките, за да не се злоупотребява с надуване на декари.

МЗХГ непрекъснато разтръбява, че ще стимулира малкия и среден бизнес, а му удря нож в гърба. Затова очакваме предложението ни да бъде чуто и прието, защото именно средните и малки колеги отглеждат от 100 до 300 дка със зеленчуци, където ръчният труд е изключително труден, а бизнесът - неефективен. И изведнъж хитреци с лека ръка декларират площи и и прибират парите.

Според Мариана Милтенова секторът като цяло страда от доста време от бумеранга на обвързаните плащания и от полуанализии цифри, с които от години го бламират.

Миналата година тя заяви пред вестника ни, че ползата от обвързаната подкрепа е в това, че заради нея много земеделски производители излязоха от сивия сектор на светло и се регистрираха.

Така например през 2011 година земеделските производители станаха 70 000 а през 2016 - 94 750, а по-късно - още повече.

Така и много кооперации се регистрираха, за да я получават. Но същото трябва да се случи и с доказватего й.

Милтенова напомня, че именно техният съюз дълги години настояваше подкрепата да бъде процент от себестоността, защото етова е най-справедливо, но предложението не се прие от държавата.

Сега се води битка за статуквото смята тя. А резултатите са плачевни - най-показателни са цифрите, че БДС на сектора се е свил с 6,8%, че затваряме над 200 села и няма вече кой да работи в сектора...

Тя дава за пример как в западноевропейските аграрни държави при работа на полето са въведени например ведомости с воден знак, нещо като винетките.

На тях е поставено името на всеки работник, кога и колко е работил, колко пари е изкарал и накрая на базата на тези данни му се плащат надниците.

От работодателите се удържат неговите осигуровки и така секторът се изсветлява. А работната ръка не бяга...

Такива трябва да са доказателствата и при обвързаната подкрепа, но не са...

Така малко по малко се убива сектора и на база грешни анализи, и на база грешни наредби. Според Георги Василев, организационен секретар на асоциация "Български пипер", с когото разговаряхме преди дни, вече направо не желаят и не знаят какви становища да внасят в МЗХ относно наредбата по време на обсъждането й, за да ги чуят там и да се убедят, че така повече не може да продължава. Затова са готови да се обединяват и да протестират.

Не виждат друг изход да се преборят с лобитата, които в една година толерират едни култури, в друга година - други.

Той смята, че във ведомството на министър Порожанов има хора, които обслужват лобита и го подвеждат.