Крем супа със скариди и зеленчуци

06 февруари 2019
Кулинария
12150
 

За любителите на супите и морските дарове, предлагаме да си подготвите тази необичайна крем-супа.

Продукти (за 10 порции): 500 г скариди, 3 суп. лъж. масло или маргарин, 800 мл пилешки бульон, 1 чаша бяло сухо вино, 2 големи моркова (нарязани на ситно), 1 пръчка ситно нарязана целина, 1 голяма глава ситно нарязан лук, 2 суп. лъж. дългозърнест ориз, сол на вкус, 1/4 ч. лъж. червен пипер, 1 дафинов лист, 400 г белени домати от консерва (на кубчета), 1 чаша сметана за готвене, 2 суп. лъж. бренди, зелен лук за сервиране

Приготвяне: Обелете скаридите, но не хвърляйте черупките. В голяма чугунена тенджера, на средно силен котлон, разтопете 1 супена лъжица масло (маргарин). Сложете в разтопено масло черупките, за да се запържат. Разбъркват се за около 5 минути, докато омекнат.

В същата тенджера налейте бульона, виното и 1/2 чаша вода и оставете да заври. Намалете температурата до минимум. Покрийте с капак и варете около 15 минути. Излейте бульона в друг съд и извадете черупките.

В същата тенджера, в която сте варили бульона, разтопете 2 суп. лъжици масло. Сложете скаридите в тенджерата и запържете на средно силен огън, като разбърквате за около 3 минути. Прехвърлете скаридите в чиста купа, а в останалата мазнина запържете морковите, целината и лука. Разбърквайте около 10-12 минути.

Върнете бульона в тенджерата и добавете ориз, 1 1/4 чаена лъжичка сол, червен пипер и дафинов лист. Изчакайте да кипне. Намалете температурата и покрийте с капак. Оставете за около 15-20 минути, докато оризът се свари. След това сложете доматите, заедно със сока, отстранете дафиновия лист. Върнете скаридите в тенджерата.

С блендер пасирайте супата. Добавете сметаната и брендито. Загрейте на средна температура, но без да позволявате да заври.

Сервирайте супата в купички, които се украсяват със зелен лук. 

Още от Кулинария
0

Кюфтетата могат да бъдат приготвени предварително и замразени. За да направите това, поставете суровите кюфтета в плоска чиния, която предварително сте покрили с фолио и ги поставете във фризера

0

Сладкарят Йозеф Добуш е измислил тази рецепта специално за Унгарското национално изложение през 1885г. Предизвикателството било да се направи торта, която да може да се запази поне 10 дни

0

Салатата с патладжан и домати изпълнява няколко функции наведнъж: вкусна обилна закуска, гарнитура към месо или пълноценно хранене за вегетарианци. Тази салата е актуална в края на лятото

0

Не е задължително традиционната френска лучена супа да се приготвя с месен бульон. Даже когато се използва вода тя става много вкусна - просто трябва да се спазва технологията

0

Това е най-лесната рецепта за сладко от сливи. При нея не се налага продължително варене на плодовете или мъчително и досадно претриване през цедка. Получава се доста гъсто, и много вкусно сладко

Последни новини
0

Атмосферното налягане ще се понижи още и ще е по-ниско от средното за месеца. През нощта и утре над страната ще бъде предимно облачно и с превалявания от дъжд

0

Габионите представляват стабилни конструктивни структури, изградени от метална мрежа и скални /а понякога и други/ материали. Технологията на изработка и типа на габионите могат да варират в широки

0

В 10.00 часа и 50 минути днес у нас настъпи есенното равноденствие и започnа астрономическата есен, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология

0

Какво зависи от пчеларя, напомнят професионалните пчелари от pchelarstvo.com. Необходимо е: 1) Да се осигурява есенно развитие на пчелните семейства за отглеждане на много млади пчели преди

0

Ако през лятото сте засели моркови, продължете да се грижите за растенията, за до получите добри добиви. . Плевенето е сред основните грижи за тези кореноплодни зеленчуци.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

„Продължавам, има още много работа за вършене и още какво да постигна до края на годината,“ това заяви при пристигането си в България Божидар Андреев, бронзов медалист от световното по вдигане на тежести в Патая. На Аерогара София той и неговият треньор Пламен Братойчев бяха посрещнати с букети цветя, много поздравления и желаещи интервюта медии

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на Есенния технически панаир в Пловдив. В началото на церемонията прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Над 500 фирми от 34 държави се представят на Международния технически панаир в Пловдив. С най-силно участие са компаниите от Германия, Италия, Чехия и Турция

Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" е голямо и тежко събитие, което ще нанесе щета и на българския туризъм, тъй като авиокомпанията държи над 50 процента от полетите към летищата във Варна и Бургас. Така че ние имаме значителна щета в случая. Това коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов