За любителите на супите и морските дарове, предлагаме да си подготвите тази необичайна крем-супа.

Продукти (за 10 порции): 500 г скариди, 3 суп. лъж. масло или маргарин, 800 мл пилешки бульон, 1 чаша бяло сухо вино, 2 големи моркова (нарязани на ситно), 1 пръчка ситно нарязана целина, 1 голяма глава ситно нарязан лук, 2 суп. лъж. дългозърнест ориз, сол на вкус, 1/4 ч. лъж. червен пипер, 1 дафинов лист, 400 г белени домати от консерва (на кубчета), 1 чаша сметана за готвене, 2 суп. лъж. бренди, зелен лук за сервиране

Приготвяне: Обелете скаридите, но не хвърляйте черупките. В голяма чугунена тенджера, на средно силен котлон, разтопете 1 супена лъжица масло (маргарин). Сложете в разтопено масло черупките, за да се запържат. Разбъркват се за около 5 минути, докато омекнат.

В същата тенджера налейте бульона, виното и 1/2 чаша вода и оставете да заври. Намалете температурата до минимум. Покрийте с капак и варете около 15 минути. Излейте бульона в друг съд и извадете черупките.

В същата тенджера, в която сте варили бульона, разтопете 2 суп. лъжици масло. Сложете скаридите в тенджерата и запържете на средно силен огън, като разбърквате за около 3 минути. Прехвърлете скаридите в чиста купа, а в останалата мазнина запържете морковите, целината и лука. Разбърквайте около 10-12 минути.

Върнете бульона в тенджерата и добавете ориз, 1 1/4 чаена лъжичка сол, червен пипер и дафинов лист. Изчакайте да кипне. Намалете температурата и покрийте с капак. Оставете за около 15-20 минути, докато оризът се свари. След това сложете доматите, заедно със сока, отстранете дафиновия лист. Върнете скаридите в тенджерата.

С блендер пасирайте супата. Добавете сметаната и брендито. Загрейте на средна температура, но без да позволявате да заври.

Сервирайте супата в купички, които се украсяват със зелен лук.