Започналият от 2016 г. процес на нарастване на регистрациите на нови машини се развива в очакваната посока

Екип на в. “Български фермер”

Констатацията, направена в нашия вестник в края на 2018 г. за стабилно развитие в пазара за агротехника и нарастване на търговията с нови машини, закупени от фермерите в Европа, се потвърди и у нас.

Започналото още от 2016 г. в страната осезаемо обновяване на машинните паркове на земеделските стопани се потвърди от данните за 2017 г., когато наблюдателите отбелязаха резултати със стойността на истински бум в търсенето на високопродуктивна земеделска техника. През 2016 новорегистрираните комбайни бяха 115, тракторите 1222, телескопичните товарачи 197 и челните товарачи 109. Сравнението с числата от 2017 г. сочи категорично повишение в покупките на самоходна техника, която е особено важна за стопанствата. Това се отразява и в повишено търсене на самоходни силажокомбайни и пръскачки. Не по-различна е тенденцията при сеялките, торачките и при почвобоработващия инвентар, които бързо се приспособяват от производителите на агротехника към климатичните промени, особено засушаванията, наблюдавани последните години в редица райони на Европа и света. Както и у нас...

Естествено, сравнението на информацията за бройката на нови машини може по-точно да очертае тенденциите като обхване регистрациите през трите последвателни години 2016, 2017, 2018 г. След като тези дни излезе традиционната справка на сектор Контрол и техническа инспекция към Министерството на земеделието за регистрираните нови машини през 2018 г. картината на пазара за агротехника доби ясни очертания. В тази своебразна годишна равносметка за състоянието на агропазара на техника се потвърждава положителната тенденция от предходните две години с известно колебание в търсенето на колесни трактори. При тях за 2018 г. са регистрирани 1310 машини, като през 2017 г. данните показват връхово положение - 1340 бройки. Това означава лек спад спрямо предходната година, но забележимо повишение по отношение на 2016.

Някои наблюдатели уточняват, че незначителното намаление може да означава и известно задържане на пазарното търсене поради насочване на инвестиции към почвообработващи машини, които се използват в технологиите за директни обработки с цел запазване на почвената влага и структура.

При зърнокомбайните се наблюдава ръст спрямо статистиката за 2017 г., когато бройката е била 158 машини. За 2018 г. регистрираните машини стигат 198. За сравнение - през 2016 г. новите комбайни са 115. Разликата е съществена и несъмнено отразява ситуацията на световния пазар, където през трите години, въпреки неблагоприятните метеоусловия и трудна пазарна конюнктура, зърнопроизводството, особено в страни от Източна Европа, конкретно Русия, нараства.

Положителна тенденция се забелязва и при товарачите. Регистрираните нови телескопични товарачи са 316, докато предходната година са били само 243. През 2016 са 197. При челните товарачи през 2018 г. са регистрирани 180 машини спрямо 110 през 2017 г. За 2016 цифрата е 109.

В тези данни продължава да се проявява показателната за пазара на техника у нас положителна тенденция, която се изразява в нарастване на търсене и купуване на нови и по-продуктивни машини като отговор на повишените изисквания и към качеството, и към количеството на селскостопанската продукция. Нещо повече, тези обеми в придобиването на нова техника вероятно се дължат и на иновативните технологии, и на тенденциите за ускорено развитие на прецизното земеделие, както и на по-строгите правила за опазване на околната среда.

Без съмнение, както отбелязват специалисти в техническото обновяване на земеделието, друга причина за нарастване на търсенето на нови машини може да се открие и в това, че все повече земеделци се ориентират към инвестиции за обновяване на вече остаряващите им машинно-технически паркове. Положително отражение върху този процес имат разработените от дилърите, съвместно с банките, различни схеми за облекчени разплащания и лизинги при сделки за нови машини. Схеми, които са и своебразно отреагиране на рязкото намаление на субсидиите за закупуване на техника.