Пащърнакът не е много популярен сред любителите градинари.
По принцип у нас растението се среща в див вид край реките и каналите.
Като кореноплоден вид пащърнакът се отглежда подобно на морковите.
Културата е богата на ароматни вещества, затова се използва за подправка на месни, рибни и зеленчукови консерви, на супи, ястия и предястия. Науката е категорична, че като хранителни стойности пащърнакът не отстъпва на останалите кореноплодни зеленчуци.
Какво трябва да знаете:
. Пащърнакът е двугодишно растение. През първата година образува листна розетка и кореноплод, а през втората - цветоносно стъбло, цветове и семена.
. Семената на пащърнака поникват за около половин - един месец.
. Тъй като кълновете са слаби, при недостиг на влага в почвата - загиват бързо.
. След като образуват 3-4 листа, растенията имат по-малко изисквания към влажността на почвата. Качествени кореноплоди обаче се получават при оптимална влажност през целия вегетационен период.
. Сеитбената норма, засяването и начинът на отглеждане на пащърнака са като при морковите.
Коментари