Пащърнакът не е много популярен сред любителите градинари.

По принцип у нас растението се среща в див вид край реките и каналите.

Като кореноплоден вид пащърнакът се отглежда подобно на морковите.

Културата е богата на ароматни вещества, затова се използва за подправка на месни, рибни и зеленчукови консерви, на супи, ястия и предястия. Науката е категорична, че като хранителни стойности пащърнакът не отстъпва на останалите кореноплодни зеленчуци.

Какво трябва да знаете:

. Пащърнакът е двугодишно растение. През първата година образува листна розетка и кореноплод, а през втората - цветоносно стъбло, цветове и семена.

. Семената на пащърнака поникват за около половин - един месец.

. Тъй като кълновете са слаби, при недостиг на влага в почвата - загиват бързо.

. След като образуват 3-4 листа, растенията имат по-малко изисквания към влажността на почвата. Качествени кореноплоди обаче се получават при оптимална влажност през целия вегетационен период.

. Сеитбената норма, засяването и начинът на отглеждане на пащърнака са като при морковите.