Веднага се превръщат в любима закуска на деца и внуци

Продукти: 1,5 чаена чаша брашно, 150 г твърд кашкавал, 2 яйца (за тестото - 1 цяло + 1 белтък, 1 жълтък за намазване отгоре), 150 г масло, 1 суп. лъж. сметана, 1 суп. лъж. сусам, 1/2 ч. лъж. сол

Приготвяне: Настържете кашкавала на ситно ренде. Смесете мекото масло, цялото яйце + белтъка, сметаната и солта. Добавяме настъргания кашкавал и леко запечения на сух тиган сусам. Прибавяме брашното и замесваме тесто, което не трябва да е лепкаво.

Разточваме кора с дебелина около 0,5 см и изрязваме дълги ленти с ширина 1 см. Всяка ивица завиваме на руло, но не стигаме до края. В края срязваме лентата по дължина и оформяме главичката на охлювчето.

Подреждаме в предварително застлана с хартия за печене тава и отгоре мажем “раковините” с разбития с малко вода жълтък. Поръсваме със сусам.

Печем 15-20 минути на 180-200 градуса.