На какво трябва да обърнете внимание при редовните наблюдения в свинефермата?

Например дали всички свине стават веднага, ако нарушавате покоя им, или някои от тях остават да седят или лежат? Или как изглеждат изпражненията на свинете преди опрасването?

Също така наблюдавайте без предубеждение, за да откриете неща, които не сте търсили, съветват специалистите. С натрупване на опит броят на "мишените" за оглед ще се увеличават. Наблюдавайте като страничен човек или като дете.

Наблюдавайте всички свине в определено време. Използвайте бележник за водене на записки, на достъпни место сложете информационни табла, списъци с точки, на които да се обърне внимание, и контролни списъци. Осигурете ефективен начин за предаване на информация между работниците в свинефермата.

Добрият мениджър има свои инструменти, които гарантират ефективно изпълнение на дейностите. Например не трябва да имате никакви проблем при огледа и при необходимия ремонт на поилките. А спомагателните средства при опрасване трябва да се съхраняват в съответното помещение.

Яркото осветление в свинефермата означава, че можете всичко да виждате и създава благоприятни условия за работа. Минималното изискване съставлява не по-малко от 200 лукса.

От време на време извършвайте наблюдението в противоположна посока и в абсолютно обратен ред. Основното е да наблюдавате и да мислите.

Познаването на поведението на свинете в естествена среда и на техните специфични потребности помага на разбирането и на използването на сигналите на животните.