Рискът е по-голям за десертните сортове

Въпрос:

Доста наши читатели - любители са се уплашили от мразовитите дни и нощи и питат колко опасни и вредни са сегашните отрицателни температури за лозите им и дали ще им навредят.

Отговаряме:

За тези, които не са професионалисти в отглеждането на лозовото растение, е редно да съобщим, че опасни за него стават нощни температури, които слизат под 17-19 градуса по Целзий.

Те създават риск за десертните сортове.

Внимавайте!

При наличие на температури под минус 20-21 градуса вече можем да се притесняваме за немалка част от пъпките

От агрономическа гледна точка стигне ли се до тези температурни стойности, вече се създава заплаха за плодните пъпки на по-голяма част от лианите. Затова в районите с регистрирани критични температури се препоръчва да се вземат проби от лозите при първа възможност

Така ще могат да се установят евентуалните повреди от измръзване.

Това е възможно да се направи в първите дни след като студовете поотминат обаче.

Препоръчително е да го направят и любителите, за да се ориентират. Това ще им позволи да определят по-точно кой ще бъде най-правилният подход за действие в предстоящите след около месец резитби.

До края на януари ще има още дни, в които агрометеорологичните условия ще поднесат температури под нормата, според агрометеролозите.

Вследствие на това по време на зимния покой на лозите отделни техни части и органи могат да пострадат в различна степен

При пъпките, в зависимост от продължителността и степента на понижение на температурата могат да измръзнат частично или за съжаление напълно зимни очи, нищо че се наричат зимни.

Само при по-траен студ това се отнася и за пръчките и за многогодишните части.

Зимните очи са нежни и първи

Те се състоят от нежна главна пъпка и няколко заместващи по-малки

Главната пъпка на зимните очи, колкото и да изглежда невероятно за неопитните лозари, е по-чувствителна на ниски температури в сравнение с резервните пъпки.

Често при отрицателни стойности на термометрите се с тига до това тя да измръзне и да се развият само резервните пъпки, които обаче са с по-малка родовитост.

Тогава може да се очаква, че добивите ще бъдат малко по-ниски от очакваните

Внимание! И в този случай има компенсационен механизъм!

Зимните очи, които са разположени по страничните леторасти - колтуците, са по-студоустойчиви от тези на главните леторасти, оцеляват и могат да се използват.

Резервните пъпки често стават заместител на зимните очи при резитбата
Резервните пъпки често стават заместител на зимните очи при резитбата