Заложете на миниелхичките

От известно време изкуствените коледни елхи, независимо колко истински или луксозни изглеждат, дали светят, въртят се, пеят, танцуват, или са симетрично перфектни, дали са бели, зелени, червени, или лилави, все по-често се заменят от живи дръвчета в контейнер.

Живото растение има редица предимства, но ако е голямо и тежко, се мести трудно. Затова, ако искате да имате елха или поне минималистичен коледен елемент на трапезата, можете да заложите на миниелхичките.

В магазините има много видове тис, пицеи, смърчове, туи, араукария и др., засадени в малки саксийки и на цена между 3-4 и 10-15 лева. С малките си размери тези елхички дават възможност за творчество, а отглеждането им е лесно, стига да осигурите подходящи условия.

Проветрявайте помещението често и се старайте да поддържате температурата умерена. Поливайте при необходимост и не допускайте задържане на вода.

За аранжировка като показаната са необходими плитък и широк съд, жива елха в малка саксийка, няколко клонки от иглолистни растения - скимия и спирея, коледни топки и свещник в един цвят. Тази аранжировка е подходяща за трапезна маса или акцент.

С по-малко материали също може да се постигне горски ефект. Например в декоративен съд да се поставят 3 или 5 малки елхички, подредени по височина.

За украса са използвани звезди, но могат да бъдат и коледни топки. Лесно и бързо, срещу десетина лева.