Рязането на асмите е сравнително лесно

Върху кордоните през 15-20 см след формирането е време да се създават малки рамена.

На тях всяка година трябва да се оставят чепове с по 2 очи от долната пръчка, а горната да се премахва през стария чеп.

Когато имате сортове, които притежават по-ниска родовитост на основните пъпки /такива са Болгар, Италия и др./ на някои от рамената наред с чепа трябва да се остави и плодна пръчка - тя да бъде с 10-12 очи.

Редно е да се извие малко встрани от кордона и да се привърже към скелето.

При следващата резитба на асмите плодната пръчка се премахва, а новата плодна пръчка се оставя на друго рамо.

Броят на пръчките зависи от силата на лозата

и варира от 2-3 до 5-6 и повече.

Много важно е оставените плодни звена по брой и разпределение да позволяват равномерно гарниране и запълване на празните места по скелето.

Когато лозите са оформени без кордони, а само с 1-2 къси рамена, резитбата се извършва по типа Гюйо.