Площите и потреблението се увеличават, производството намалява

Световното производство на сорго за 2018 г. ще бъде по-ниско от средното за последните 5 години, докато консумацията се е увеличила с 4%.

Последствията са, че запасите са достигнали най-ниското си ниво от 3 години насам.

Обясненията в 3 числа:

59,8 милиона тона

Това е очакваната световна реколта на сорго от сеитбата през 2018 г.

Въпреки по-големите площи, особено в основните държави - износителки (Аржентина, Австралия, САЩ), световното производство е намаляло. Констатация, която се обяснява най-вече с намаляването на австралийското производство (- 400 000 тона).

Към момента продължава жътвата в САЩ, като тенденцията на добивите е добра, по-конкретно в Тексас.

60,4 милиона тона

При световната консумация имаме увеличение с 4%. То се обяснява от една страна с нарастването на консумацията на сорго от човека (+3%, т.е. 29,5 милиона тона). Повишението се наблюдава основно в Африка.

От друга страна нарастването се дължи на скок на използването за промишлени цели (+29%), най-вече благодарение на производството на етанол в САЩ (6,6 милиона тона). Предвижданията за потреблението на фуражи са за слабо намаляване (22,6 милиона тона).

4,6 милиона тона

Това е оценка на намаляването на запасите, т.е. - 12% в сравнение с предишната година. Предвижда се сериозно намаляване на запасите в Австралия и Китай.