Дезинфекционните средства за дезинфекция на кошери и пчеларски инвентар биват физични и химични, които убиват едни или други или повече видове болестотворни микроорганизми, обясняват професионалните пчелари на pchelata.com. Те са два вида:

Физични:

* Топлина – опламеняване, вряща вода, загрят при 160-180 градуса въздух, течаща пара, пара под налягане и др.

* Лъчиста енергия – ултравиолетови лъчи, рентгенови и радиоактивни лъчи, ултразвукови вълни и др.

Химични:

* Фенол и фенолови производни – uарболова киселина 3-5% креолин, крезол, нафтализол, хинозол, валванол, бензинхлорфенол, мефарол, и др.

* Сублимат 1%

* Хлорна вар

* Негасена вар

* Формалин 4% или формалинови пари

* Сода за пране

* Сода каустик 2-3%

* Окисляващи – водороден прекис, калиев перманганат

* Алкохол 70-90%

* Йодна тинктура и други.

Най важните условия, на които трябва да отговарят химичните дезинфекциони средства са: разтворимост във вода, "убийствено" действие в кратък срок, да не се инактивират или обезвреждат лесно от органични и други материали, в които се намират болестотворните микроорганизми, да не увреждат предметите и прочие. Убийственото действие се дължи на окисляване, изсушаване или пресичане на микробните белтъчини под влияние на тези средства или на цялостното и изгаряне.

В борбата с болестите по пчелите и пилото за дезинфекция се използват най често топлината, а от химичните средства – формалинът, содата, хлорната и негасената вар.