При риск от измръзване може да се запали слама

Лозовите растения вече влязоха в своя относителен покой. Но любителите, някои от които казват, че не са съвсем наясно със сроковете, трябва да знаят, че когато времето е подходящо, в малките си насаждения и дворовете биха могли да продължат с основните обработки.

Това, разбира се важи за районите, които им го позволяват.

Ако някой сега реши, че ще обработи около лозите - да внимава!

Трябва да се опазят да се пазят корените, за да не измръзнат при евентуално нараняване.

Наши читатели попитаха как да постъпят, когато дадени отделни парцели са преовлажнени от късните есенни дъждове. Интересуват се дали трябва да опитат да ги отводняват и има ли опасност от изгниване на главините.

Отговорът е, че когато става дума за евентуално измръзване или изгниване, е възприето и полезно в някои райони с такива рискови опасности и при много ниски температури да се отводни чрез вади и да се запали слама или да се направят димни купчини.

Декември е време за ремонтиране на конструкциите и на всички дворни асмалъци.

Могат, макар и да е късничко, да се подравнят терените за младо лозе.

За младите лозари дните са подходящи основно да се запознаят и с принцинпите и правилата за резитба, както и с агротехническите изисквания на лозите през вегетацията.

Важно за утре

Тези стопани, които ще пожелаят да си размножават самостоятелно от лозата чрез зрели резници, да знаят, че могат да ги събират.

Става дума за части от зрели едногодишни леторасти, дълги около 40 сантиметра. Могат да се събират преди и до настъпването на януарските студове. Трябва да се избират най-добре узрелите пръчки - да бъдат само от здрави лози.

Връзват се в снопчета, надписват се и се пазят в избата или на двора.

Редно е да бъдат забодени до 10 см във влажен пясък.

При преовлажнени парцели могат да се направят вади за изтичане на водата, ако почвата не е замръзнала в района
При преовлажнени парцели могат да се направят вади за изтичане на водата, ако почвата не е замръзнала в района