Следете за гниене в основата

Цикламата цъфти в условия на къс ден. Появява се по магазините още през ноември и задържа позицията си чак до март. Разнообразието от цветове и съчетания между тях е много голямо. Циклама може да се намери в три размера и съответно на цени между 5- 10 и 20-25 лв.

Българските производители обикновено засаждат цикламата в саксия среден размер. Когато купувате циклама трябва да обърнете внимание на листата и цветните пъпки. Листната маса трябва да е гъста, стройна и без меки, увиснали или напетнени дръжки и повърхности. Под нея проверете за малки пъпчици. Ако има, гарантирате си продължителен цъфтеж.

У дома цветето ще се чувства добре на по-хладно и доста светло място. Поливайте с престояла вода и пазете грудката от водата. Поддържайте почвата влажна в периода на цъфтеж. Не допускайте пресъхване, защото възстановяването е трудно.

Топлината подсказва на цикламата, че е време да заспи. Постепенно листата и цветовете опадат, а повечето хора си мислят, че цветето е тотално загубено още преди да падне последният лист. Не е така! Ако осигурите подходяща температура, поливате умерено, но честичко и внимавате за загнивания, цикламата ще ви радва поне до май, че и след това.

Отстранявайте прецъфтелите цветове от основата. Възможно е образуване на семена. Семенната кутийка прилича на кръгла цветна пъпка, а дръжката заема нехарактерна, извита форма. При засяване семенцата не дават същото потомство и се отглеждат сравнително бавно и трудно.