Осигурете умерена температура

Основните аспекти в грижата за еустомата, както и за всички други растения, са правилно разположение, достатъчно светлина, подходяща температура и правилно поливане.

За да цъфти и расте лизиантусът (еустомата), е необходима ярка светлина. Особено през зимните месеци се налага и доосветяване. Обикновено цъфтежът започва през късната пролет, но може да се предизвика по всяко време на годината.

Оттук идват недоразуменията. Стресът при местенето (особено в този сезон) и различните условия провокират абортиране на цветове и пъпки. Това е напълно нормално. Приспособяването отнема време, в което много цветари решават, че растението е "изпяло своята песен". Истината е, че при малко повече старание, ще се радвате отново на цветове. Важно е да осигурите възможно най-много естествена светлина. Ако се наложи, доосветете. При недостиг на светлина стъблата ще изтънеят и израстнат във височина, няма да има цветове, а самото цвете ще се изтощи.

Температурата е следващият важен фактор. Умереното отопление винаги е добра идея и варира в оптимални за еустомата граници от 18-20 до 24-25 градуса. През зимата може и по-ниска, но в никакъв случай под 10 градуса. Колкото по-топло (в границите на оптимума), толкова по-добре. В летните горещини еустомата ще спре да цъфти. Осигурете умерена температура и тогава ще решите проблема бързо. (ХФ)