Специалисти обясняват защо

С осигуряване на правилно положение на главата на коня по време на хранене ще избегнете много бъдещи проблеми.

Храненето от пода осигурява правилно положение на зъбите на коня

Когато конят навежда главата си, долната челюст се отпуска напред, а след това, когато животното си вдигне главата за предъвкване на храната, долната челюст се връща на място. Това подпомага правилното изтриване на дъвкателната повърхност на зъбите.

Освен това захватът на храна с предните зъби с наведена глава като при паша помага за правилното изтриване на предните зъби.

При правилно положение на главата и благодарение на естественото изтриване на зъбите храната се сдъвква по-добре, което означава, че по-голяма част от хранителните вещества от сдребнения фураж ще бъде разложена от храносмилателната система на важни за функциониране на организма съставки. При това конят не само получава цялата хранителна ценност на фуража в пълен обем, но правилното изяждане на сдребнената и добре намокрена със слюнка храна предотвратява появата на колики

По време паша и при хранене от пода - т.е. когато главата е наведена, праховите частици не попадат пряко в дихателните пътища, слузта от носните синуси се премества надолу и се отделя от организма по естествен пъти - изтича (в незначителни количества). По този начин синусите се очистват, секрецията прави праховите частици нелетливи, като ги залепва, и по този начин възпрепятства проникването на опасни гъбични спори или вируси в дихателната система и предотвратява заболявания.

При наведена глава мускулите на гърба и шията на коня се отпускат. Това е естествена разслабена поза за коня.