Диана Ванчева

Лайтмотивът на осмото издание на националния аграрен семинар, който организира по традиция Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) през ноември и който всяка година отразява актуалните проблеми и предизвикателствата в сектора, тази година е под тревожния надслов “Зърнопроизводството на кръстопът?”.

Защо?

Не случайно това е така, отговарят ни от асоциацията. Обясняват, че темата не само ще бъде в основата на дебата на форума ѝ на 29 и 30 ноември, но желае с цялата ѝ тежест да я постави на вниманието на браншовете в сектора и правителството.

Това ще стане пред представители на Министарството на земеделието, храните и горите, ДФ “Земеделие”, публични органи, образователни институции, търговски и анализаторски компании, чуждестранни неправителствени организации, експерти и др. Които, между другото, единствено на този форум, стоят минута прави пред българския химн и демонстрират колко много милеят за сектор земеделие.

От тях обаче НАЗ се заканва да иска конкретни отговори и да предупреди за задаващи се облаци над бранша

Ще повтори и потрети, че неизвестността над бъдещето му изостря дилемата в коя посока ще поеме този важен за брутния вътрешен продукт на страната ни “ресор”.

Според изп.-директор на НАЗ Ася Гочева днес земеделието се намира в период на интензивни дискусии не само по отношение на политиките, които ще се разписват на европейско равнище, но и на национално ниво. Гочева не скри, че организацията не е спокойна и осъзнава, че предстои формиране на изключително важни решения, от които зависи съдбата на зърнопроизводството и на земеделските стопанства, които са гръбнакът на българското земеделие и неговия експорт.

Нейни колеги, като Ангел Вукодинов, смятат, че се води война срещу зърнопроизводителите. Затова очакват държавата да поеме отговорността за бъдещите политики и решения.

Надяваме, че всички представители на институции, всички държавници и технократи ще си дават сметка за това, допълва Гочева.

Без да иска да влага политически окраски, тя каза пред в.“Български фермер”, че всички членове на асоциацията са притеснени, че в някои европейски институции, като например в Европарламента и Европейския икономически и социален комитет нашите фермери не виждат българското представителство да работи с реални дейстия в тяхна полза

А аграрният ни сектор сега се нуждае от най-силна защита на стопанствата в преговорите за следващата ОСП.

Горещи въпроси се канят да зададат зърнопроизводителите на държавата за бъдещата й аграрна политика

И тук не говорим единствено за изтъркания израз “да се борим за оцеляване”, който като философия се налага толкова години, а всъщност е опасно вреден.

Целият текст - в новия брой на в. "Български фермер" от 15 - 21 ноември

Според Костадин Костадинов, шеф на НАЗ, новата ОСП е историческа възможност за аграрна България
Според Костадин Костадинов, шеф на НАЗ, новата ОСП е историческа възможност за аграрна България