В Норвегия завърши международният конкурс за най-добро сирене - World Cheese Award. За най-добро беше избрано сирене по технологията гауда от Берген. Около 3500 вида сирене от различни държави взеха участие в избора, осъществен от международни експерти от 29 страни.

Журито, съставено от технолози, потребители, представители на търговски вериги и журналисти, избира най-добрите сирена по състав, цвят, консистенция, форма и вкус. Финалисти са 16 сирена.

Най-хубавото сирене за 2018 г. става норвежката гауда Fanaost-Aged. Производителят му Йорн Хафслунд се занимава с производство на сирене от 12 години във ферма, близо до Берген, където той отглежда 12 крави. Норвежкият фермер представя на конкурса полутвърдо жълто сирене, което се произвежда от пастьоризирано мляко. Кравите ми пасат свободно 14 различни вида трева от старата високопланинска поляна, която имаме във фермата, и пият вода от фиордите. Това овкусява сиренето и го прави уникално, казва победителят. 

В топ-16 на най-добрите сирена в света влизат 2 френски сирена - на второ и осмо място.

Сребърният призьор - Agour Pur Brebis AOP Ossau Iraty, се произвежда във ферма в Северна Франция. То е полутвърдо овче сирене с орехови и маслинени нотки.

Бронзовият медал получава още един представител на Норвегия - Helfeit, кафяво козе сирене.

Два вида сирене от Италия са в първата десетка - на пето и на девето място.

Тези 12 норвежки крави произвеждат млякото за най-доброто сирене на 2018 г. - във фермата на Йорн Хафслунд край Берген Снимка: Bergens Tidende
Тези 12 норвежки крави произвеждат млякото за най-доброто сирене на 2018 г. - във фермата на Йорн Хафслунд край Берген Снимка: Bergens Tidende