Пчелният мед е продукт, който съдържа голямото количество захари. А голямото количество захари е причина за високото осмотично налягане в него, което ограничава размножаването на микроорганизмите, обясняват на beniovmed.ucoz.com.

Киселинността на меда също ограничава размножаването на повечето бактерии, с изключение на ацидофилните, които се срещат много рядко. Пчелният мед съдържа много по-малко микроорганизми в сравнение с другите животински продукти. Единствено осмофилните дрожди, при водно съдържание над 20% и подходяща температура, могат да се размножат и да предизвикат ферментационни процеси.

Правилото е: Ако съдържанието на вода е по-малко от 17% меда изобщо не ферментира, а ако е над 20% - почти винаги ферментира.

В резултат на ферментацията на захарите като краен продукт се образуват: етилов алкохол, въглероден двуокис, вода, оцетна киселина и други вещества. Оптималната температура за ферментационните процеси е 14-15 градуса С. Медът не ферментира при температура под 10 градуса С и над 27 градуса С.

ВАЖНО! Кристализиралият, разслоен на два слоя мед, има повишена склонност към ферментация, поради повишаване на водното съдържание в горния течен слой.

И още:

1) Мановият мед, заради по-високото съдържание на азот, соли и дрожди, ферментира по-често от нектарния.

2) Външните признаци на ферментацията са:

0 образуване на пяна по повърхността на меда;

0 придобиване на кисел вкус и миризма.

Кристализиралият, разслоен на два слоя мед, има повишена склонност към ферментация поради повишаване на водното съдържание в горния течен слой.
Кристализиралият, разслоен на два слоя мед, има повишена склонност към ферментация поради повишаване на водното съдържание в горния течен слой.