Пчелното млечице, с което пчелите хранят личинките на работните пчели, по своя химичен състав се отличава от млечицето, предназначено за личинките на майката, уточняват професионалните пчелари от beehoney-bg.eu.

Разликата: Млечицето за майчините личинки се нарича маточно млечице, а това за личинките на пчелите – пчелно млечице.

Маточното млечице е богато на хранителни и биологически активни вещества. То е по-тежко от водата, относителната му плътност е 1,1. Съдържа значителни количества белтъчини, захари, масти и минерални съединения. В маточното млечице не се откриват микроорганизми, тъй като притежава способността да се самостерилизира.

Маточното млечице е секрет, който се отделя от гълтателните горночелюстни жлези на пчелите. Основната маса маточно млечице пчелите са способни да изработват на възраст от 4 – 6 до 12 – 15 дневна възраст.

В млечицето за маточните личинки има 10 пъти повече пантотенова киселина, биоптерин и неоптерин. Млечицето, с което пчелите хранят личинките на работните пчели, се отделя от гълтателните жлези на пчелите. С маточно млечице пчелите – кърмачки хранят всички ларви в първите три дни след излюпването им.

Пчелните личинки в останалите денонощия се хранят с кашица – приготвена от мед, прашец, пчелно млечице и вода. През трите дни на хранене с маточно млечице ларвите на пчелите увеличават теглото си 250 пъти.

Майката в резултат на обилно хранене само с маточно млечице достига зрялост пет дни преди пчелите – работнички и при пълното си развитие има тегло два пъти по-голямо от работната пчела.

Пчелите хранят с маточно млечице майката в целия период на яйцеснасянето.