Преобладаващите количества манов мед у нас са от дъбови гори, т.е. дъбов манов мед. Основният район на добиването му е Странджа. Специалистите разкриват, че причина именно странджанските гори да са теренът на това производство са и климатичните условия, пише myfood.bg.
Добра суровина, мана, се получава при висока влажност на въздуха, а в Странджа това условие е налице. Медарите се радват на леките летни мъгли, защото те са признак на най-благоприятните условия за отделянето на мана по дъбовите листа. От широколистните дървета мана дават също липата, сливата, черешата и бялата акация.
Знае се, че в съседни страни като Гърция и Турция повече манов мед се прави в иглолистните горски масиви. У нас тези количества са сравнително малко, става дума за т.нар. боров манов мед. Иглолистните видове са бор, ела и лиственица.
Полезна информация: Мановият мед от широколистните видове е тъмнокафяв, почти черен, а от иглолистните – кехлибарен.
Коментари