Какво означава захарен мед. Захарният мед се получава при подхранване на пчелите с големи количества сироп, приготвен от захар (обикновена захар-захароза) и вода, разясняват от beniovmed.ucoz.com.

ВАЖНО! Не бива да се бърка със захаросан (т.е. кристализирал мед)! Пчелите го преработва по същия начин, по който преработват нектара и маната в мед.

Захарният мед съдържа повече захароза и по-малко редуциращи захари, белтъци, витамини, ензими, минерални вещества, цветен прашец в сравнение с натуралния мед.

За разлика от натуралния мед, при захарния мед са по ниски: антибактериалното му действие, електропроводимостта, ензимната активност.

Това се дължи на факта, че много от компоненти на меда, попадат в него от нектара, маната и прашеца.

При преработка на големи количества захарен сироп, пчелите бързо се изтощават, гълтачните им жлези се износват и отделят по-малко количество инвертаза, което е недостатъчно за пълното разграждане на захарозата (захарта).