Характерът на малките се определя и от пола им

От това дали полът е женски, или мъжки, зависят характерът, нравът, физиологичните особености, възпитанието, поддаването на дресура и т.н. на всяко куче. Както породните особености, и половата принадлежност определя различията между животните.

Външни качества на двата пола

Мъжките кучета независимо от породата са значително по-едри от женските. Те са по-уверени в силите си, което ги прави превъзходни пазачи.

Друга вече нетолкова положителна тяхна черта е бързата им възбудимост, агресия, доминантност. Мъжките кучето по-често са непослушни, може да избягат, надушили разгонено женско куче.

С други думи възпитанието на мъжкото куче е по-проблемно тъй като за пола им е характерно, че не му е свойствено подчинение на по-слаб от него. Именно заради това "момчетата" толкова често се бият помежду си. Лидерството при тях е определящо дори при най-дребните породи - йоркширските териери и чихуахуа.

Ако това е първото ви куче и ако имате деца, по-добре е да си вземете женско куче. "Момичетата" са пълна противоположност на мъжките.

Женското куче е спокойно, любвеобилно привързано към дома. При общуването си с деца е нежно. По-предано е и никога няма да избяга от вас. То е по-послушно в процеса на възпитание, в семейството не се старае да се налага.

Много хора се притесняват от цикъла на разгонване на женските кучета. Тогава се редуват периоди на силна възбуда и меланхолия. Има моменти, в които животните стават почти неадекватни към човека. Но това продължава едва 20 дни два пъти годишно. Освен това кастрация решава този проблем кардинално.

Независимо от породата мъжките кучета винаги стават по-едри
Независимо от породата мъжките кучета винаги стават по-едри
Женските кучета са много търпеливи с деца
Женските кучета са много търпеливи с деца