Ако медоносна пчела обикаля Париж, тя може да започне от покрива на позлатената Опера Гарние, която е дом за кошери в продължение на три десетилетия. Докато лети на юг, може да спре, за да се възхити на гледката от кошерите с изглед към Площад "Конкорд" преди да последва река Сена до кулите на Нотр Дам, където пчелните кошери, за разлика от разпадащите се гаргойли (водоливници), процъфтяват. Накрая би могла да завърши в Люксембургските градини, които повече от 150 години са рай за пчелите.

През последното десетилетие Париж, подобно на Лондон и Ню Йорк, отбеляза забележително увеличение на градското пчеларство и към момента има повече от 1000 кошера.

"Класовете за пчеларство, които се провеждат в Люксембургските градини, винаги са пълни, а около 200 души се дипломират всяка година", казва Мари Лауре Лекро от Централното дружество за пчеларство, която преподава в градините.

Обществените градинари в Париж сега искат кошери от кметството, които разпределят в градини и други места. Броят на групите, получили кошери, нараства постепенно, тъй като градът иска да гарантира, че заселването на пчелите не изпреварва прашеца и нектара, осигурени от дърветата и цветята в местните паркове, градини и гробища.

"Пчелата е насекомото, което е най-важно за живота на планетата", каза Пенелопе Комите, помощник-кмет по зелени площи, биологично разнообразие, градско земеделие и гробища, които са любимо място за събиране на прашец от пчелите. "Може би една от причините, поради която хората сега искат да поддържат пчелите е, че това е начин за участие в опазването на околната среда".

Одри де Кампо, малко шоумен, обича да демонстрира колко безопасно е да работи с пчелите, като избягва обичайните бели защитни костюми и маски за лице, носени от повечето пчелари. Дори понякога води дъщеря си на 6-годишна възраст с него, когато той се грижи за кошерите си. Те са в основата и понякога на върха на добре познати сгради като военното училище и школата за готвене Le Cordon Bleu, както и други големи сгради.

Екологичните ползи от пчелите са добре документирани - те са отговорни за опрашването на около една трета от хранителните култури в света.

През последните десетилетия обаче броят им започна да намалява поради употребата на пестициди, хищници като азиатския стършел и селскостопанската търговия, която изкоренява цъфтящи плевели, премахва живи плетове и храсталаци, за да създаде място за огромни полета от зърнени култури като пшеница и царевица, непредставляващи интерес за пчелите.

Изчерпването на пчелните популации в някои райони е предвестник за криза за хората. Пчелите са станали толкова оскъдни в някои райони на Китай, че  фермерите, отглеждащи ябълки и круши, сега вършат тяхната работа - събират полена ръчно и го носят от дърво на дърво.

Има европейски градове, обаче, където пчелите се чувстват сравнително добре.

За любителите на меда в Париж това е добра новина, защото градският мед има редица предимства - според биолозите е по-малко вероятно да бъде засегнат от пестициди.

Париж е гарантирал относителната чистота на меда си, като елиминира употребата на пестициди в градските паркове и градини и забранява пестицидите за растенията на домашни тераси или покриви. "Преди три години градът добави гробищата към списъка с области без пестициди", каза г-жа Комите.

В Париж хората, които се грижат за пчелите, варират от предприемачи с нестопанска цел, като г-н де Кампо, до студенти. Някои собственици на пчелни семейства са започнали инициатива за кошери под наем, докато други сами са оператори. Има големи корпорации, които наемат кошери и плащат на други да се грижат за пчелите и да прибират меда.

Много хора приемат пчеларството като хоби, както Арман Малвезин прави преди 33 години. Тогава той е един от първите хора в Париж, който отглежда пчели. И подобно на много други, се пристрастява към това.

Г-н Малвезин има около половин дузина кошери на балкона си и ги проверява два пъти на ден през цялата година, като гарантира, че са в безопасност от хищници и не са пренаселени. "Пчелите започнаха да разпознават миризмата ми", каза той. И те не го атакуват, докато не започва да носи слухово апаратче. "Направих откритие, че не могат да понесат радиовълните, които идват от слуховия апарат. Сега имам само визуален контакт с тях."

Само няколко кошера могат да произвеждат достатъчно мед за нуждите на кухня в ресторант. Средно продукцията от един кошер е 25 килограма мед годишно, но може да произвежда много повече или много по-малко в зависимост от различни фактори.

Ресторантът с две звезди Мишлен "La Tour D'Argent" държи кошери на покрива си, за да приготви меда, използван в някои от есенните си патешки ястия и десерти. Опера Гарние продава мед от кошерите си в магазина за подаръци, а медът, приготвен от пчелите на върха на Нотр Дам, се дава на бедните.

Кошерите в Париж са в състояние да произвеждат само малка част от меда, намиращ се в други части на Франция, където някои пчелари имат десетки или дори стотици кошери за промишлено производство на мед.

През 2016 г. целият Париж, който включва селските райони извън града, е произвел около 324 тона от общата продукция на страната от 16 000 тона мед, според Асоциацията на регионалните земеделски производители на Франция.

Южната част на Франция произвежда най-много мед, което не е изненадващо, тъй като районът отглежда голяма част от френските меки плодове, а цъфтящите дървета са богат източник на нектар за пчелите.

"Повече присъствие на пчелите в околната среда предполага възможността за друг начин на живот", каза г-н Малвезин за градските си кошери.