Освен широко разпространените восъчни основи, пчеларите имат на разположение и една алтернатива – полуизградени основи, изработени от пластмаса. Тези основи имат еднакви, правилно изградени килийки с височина 4 мм (за многокорпусните кошери гарантира 99% работническо пило), информира pchelarstvo.com.

Монтажът им върху стандартни дървени рамки /160 мм и 230 мм/ е бърз и лесен – без пробиване, зателване и залепване. Закрепването към рамките става чрез телбод, пирончета, габъри и др., като един цял магазин се зарежда с основи десетократно по-бързо.

Пчелите започват да работят веднага по медосбора, тъй като килийките са полуизградени. Увеличава се добивът на мед, защото се намалява необходимото производство на восък за изграждането на восъчните основи, при което пчелната продукция на 1 килограм восък е равностойна на 8 килограма мед.

При центруфугиране пластмасовите полуизградени основи придават стабилност на питите и от тях медът се извлича по-лесно и по-пълно с близо 5% до 7%.Този вид основи са предназначени за многократна употреба.

Пластмасовите полуизградени основи се използват със стандартни дървени рамки за кошери, които се употребяват и произвеждат в България. За всяка рамка, трябва да имете по две полуизградени основи (за кошери ЛР и магазинна ДБ). Полагате едната половина на полуизградената пластмасова основа, която ляга като в „гнездо” и трябва да бъде равноотдалечена от всички летвички на рамката. Ако рамката има раздалечители, трябва основата да се ориентира правилно и да прилегне плътно по страните и. С такер-телбод, пирончета или габърчета фикисирате пластмасовата основа към рамката на 3 – 4 места за всяка хоризонтална и вертикална страна.

От другата страна на рамката полагате по същия начин другата половина на пластмасовата основа. Само основите за рамки за многокорпусни кошери ЛР/230 мм/ имат копчета за фиксиране. Фиксирането става, след като внимално се притискат една към друга основите в мястото на копчетата. След закопчаване не ги вадете. Обърнете внимание за правилното и добро закрепване на пластмасовите основи към дървената рамка, защото ще бъдат използвани много години. В корпуса се слагат рамки с пластмасови основи между готови изградени рамки с пити.