Необходимо е да си подготвите и да имате серни ленти за опушване на бъчвите и другите винарски съдове.

Да се внимава обаче по дъното на бъчвата да не капе сяра.

Ако помещението е малко, може да се напуши със серни ленти като се затворят плътно вратите и прозорците

Да се купят и сухи селекционирани дрожди за трудна ферментация, защото с дивите дрожди ферментацията често не протича докрай и виното остава сладко. А селекционираните могат да продължат ферментацията, дори когато температурата на кашата е паднала до 14-15 градуса.

Количеството на дрождите е 20 до 30 гр за 100 л гроздова каша, като е добре те предварително да се активират и хидратират в хладка вода със захар в продължение на 2 до 3 часа.

Тогава се поставят в кашата в активно състояние и ферментацията започва много бързо. В помещението където ферментира виното е задължително да се постави термометър и да се контролира както температурата за ферментация, така и за съхранение.

Консултантът ни препоръчва след като се извади виното от джибрите особено ако то е бяло, да се постави серниста киселина от 6% - от 70 до 90 милилитра за 100 литра вино. Тя не само предпазва от вкисване, но е и силен антиоксидант и пази и от окисление.

Още важни съвети:

Сернистата киселина се продава в опаковки по 0,5 до 5 л и може да се използва и за дезинфекция - като се разреди с вода 2 до 3 пъти - така неприятната миризма се намалява.

За дезинфекция може да се използва и силна ракия със 70-75 об.% алкохол, чистият спирт има по-слаби дезинфекционни качества от нея.