Учени по информатика и учени от институти към Селскостопанска академия ще си сътрудничат в намиране и интегриране на иновативни системи за интелигентно земеделие.

Работна среща се проведе в Института по зеленчукови култури „Марица“- Пловдив с цел модернизиране на българското земеделие, съобщи ССА. На срещата присъстваха учени от катедра „Компютърни системи“ на факултета по „Математика и информатика“ към Пловдивски университет - „Паисий Хилендарски“, представители на  Селскостопанска академия, институт „Марица“, Институт по овощарство - Пловдив, Институт по растителни и генетични ресурси „К. Малков“ – Садово и Института по полски култури – гр. Чирпан.

След презентация на Даниел Русев, докторант към Пловдивдския университет, системен инженер и технически ръководител в Accenture the Netherlands, се проведе дискусия за възможността за използване на компютърните системи при мониторинга и управлението на заболяванията (доц. Олга Георгиева), мониторинга на масивни площи със зърнени култури (доц. Виолета Божанова), управлението на генетичните банки за растителни ресурси (гл. ас. д-р Николая Велчева) и др.

На срещата стана ясно, че ИТ специалисти могат да разработят прототипи на сензори и системи, които след това да се предложат на земеделските производители. За целта се обмисля да сформират екипи с учени от ССА, предложи проф. Стоянов, ръководител на катедра „Компютърни системи".

Директорът на ИЗК-Марица доц. Даниела Ганева отбеляза, че подобни сензори за управление на процесите при някои култури, са вече внедрени в института. „Ние трябва да можем да покажем на производителите кога и как да поливат, торят и други“, добави тя.

Събитието е по инициатива на председателя на Селскостопанска академия проф. Васил Николов, според когото е необходим интегриран подход, обединяване на знанията и уменията на учени от различни области, за да се развива модерно, конкурентоспособно земеделие. Селскостопанска академия полага усилия в тази насока. Пример за това са както тази среща, така и сключеното неотдавна споразумение за сътрудничество с Института по метеорология и хидрология, предстоящите съвместни проекти с Аграрен университет – Пловдив, Тракийски университет, Софийски университет и други.