Д-р Емилия Бенова

Повечето хора се притесняват, когато внезапните пробождания в сърдечната област зачестят. Тогава най-често те викат спешна помощ. Оказва се, че това не е нещо кой знае колко притеснително. Най-честият отговор на доктора е, че това е на нервна почва.

Ако сте получили бодежи в сърцето, най-вероятно имате невроциркулаторна или вегетативно-съдова дистония. Тя се предизвиква от повишена активност на нервната система.

При повечето случаи на бодежи в сърцето става въпрос именно за тази болест, която не се дължи на някакво опасно състояние или патологични изменения на сърцето.

Тук става въпрос за нарушаване на регулирането на неговата дейност. При дистония или бодежи в сърцето се получават болки и дискомфорт в тази област и пулсиране на съдовете, който ни притесняват, но няма нещо кой знае колко опасно.

Бодежи в сърцето се получават най-често при напрежение, при промяна на времето, по време на месечния цикъл, при физическо претоварване или когато се намирате в задушно помещение.

Добре е все пак да се направи консултация със специалист Ц с кардиолог и с невролог. Най-вероятно те ще ви посъветват да не се излагате на напрежение, да смените начина си на хранене и живот, за да намалите неприятните бодежи в сърцето.

Когато обаче тези бодежи са придружени с натиск, свиване или усещане за парене, най-вероятно става въпрос за стенокардия, което представлява форма на исхемична болест на сърцето.

Често бодежи в сърцето се получава в тинейджърска възраст, като причините са отдават на порастването.