Картофена запеканка

Продукти: 1 кг картофи, 250 г сметана, 200 г кашкавал,2 глави лук, сол и черен пипер на вкус

Приготвянето на картофената запеканка е много лесно. Сварете картофите, без да ги белите, до пълна готовност. Изстудете и обелете. Нарежете ги на кръгчета с дебелина около 0,5 см. Лукът също се нарязва и леко се задушава в растителна мазнина. Който обича да усеща лука в запеканката, може да го нареже на по-едро или на полумесеци. Формата за печене се намазва с масло и отгоре се сипва пласт от сварените картофи. След това пласт от задушения лук. Намазваме със сметана и повтаряме - картофи и лук. Ако искате можете и да добавите запържени гъби или кайма. Редуваме докато свършат продуктите. Посоляваме и поръсваме с черен пипер. Най-отгоре поръсваме с настърган кашкавал. Печем в предварително загрята до 180 градуса фурна за 30-35 минути или до пълна готовност. Сервира се топла.

Запеканка с кремвирши и кашкавал

Продукти: 500 г картофено пюре, 1 яйце, 4 кремвирша, доматена паста (пюре), 100 г кашкавал, зелени подправки

Приготвяне: Пюрето и яйцето се разбиват и се прехвърлят в предварително намазана с масло форма за печене. Заравнява се и отгоре се намазва с доматена паста. Подредете кремвиршите и ги поръсете с настърган кашкавал.

Печете около 15 минути на 180 градуса. Преди поднасяне поръсете със ситно нарязани зелени подправки.