Пчеларски форум: От няколко дни умувам пчелите прашец или перга консумират, когато и двете са в наличност? Кое е тяхното предпочитание дали пергата е вид зимнина - запас за по-късен етап на недоимък и си хапват прашец или обратното, тоест, ако има перга, хапват първо нея, защото благодарение на претърпените биохимични процеси е станала по-лесноусвояема за тях.

Трябва ли да се слага прашец в питките? Другият въпрос е за различния подход на работа и съхранение на двата продукта.

Коментар: Бактериите в пергата са в десетки пъти по-малко от количеството нужно, за да се разгради прашецът. Тоест бактериите в пергата по никакъв начин не видоизменят химичния и биологичен състав на прашеца. Освен това пчелите консумират както стар прашец, така и новопостъпил прашец.

Другото важно нещо е, че бактериите в прашеца намаляват с течение на времето. Тоест, пчелите вкарват пресен прашец, който си съдържа бактерии, но техният процент постепенно намалява.

Така че смесването на прашеца с нектар и мед е един вид начин за консервация на прашеца, а не метод за подобряване на хранителните му свойства.

Трето мнение: За консервирането е ясно, там няма мърдане. Бактериите видоизменят прашеца. Разграждането не е само чрез ензими, но и чрез киселини, които са отделяни от бактериите. Има бактерии, които разграждат захарите и намалят количеството на неразградимите вещества. Някой от бактериите (и гъбите) са способни да преобразуват една форма на минералите (примерно желязо) в друга и също така и да произвеждат витамини. Ползата е достатъчна, че да се вижда разлика в пчелите хранени с прашец и с перга.

Имате грешка при превода, в статията се говореше за бактерии които попадат в пергата от цветовете и по-точно, че тези бактерии са прекалено малко за успешната ферментация и разграждане (And subsequent research by others found that there were very few bacteria in the bee crop."

Другата грешка е на един от учените, които смятат, че поленът не се е разградил и едва ли не бактериите, които са станали в пъти повече в първите 2-3 дни, се хранят на "фотосинтеза". Тоест, поленът може и да не се е разградил до основи и дори да е абсолютно незасегнат, но бактериите не се хранят чрез фотосинтеза и за своето хранене все пак са използвали нещо...нали?! Тази енергия не е дошла от нищото. Няма логика бактериите да стават повече през първите дни, а да няма разграждане. Това не е възможно! Дори да приемем, че част от енергията идва от нектара в пергата, то някои от бактериите имат сериозна нужда от витамини от група Б, а такива няма в достатъчни количества в меда. Ами нуждата от минирали изобщо не отговаря на броя бактерии - няма как да стане. Все едно имаме 1 кг брашно, а трябва да направим 10 хляба по 1кг, колкото и да разреждаме с вода (да понижим нуждата от тези вещества), има си минимум, под който е невъзможно.

Колкото до храненето на ларвите с пресен прашец, има достатъчно сериозни изследвания по темата, които казват точно обратното. А за патогените, и по-точно разликата в прашец и перга, няма място за съмнение.