Нотариалните сделки и банковото кредитиране могат да бъдат затруднени заради срива на Търговския регистър, заяви адвокат Елка Пороминска.

Въпреки това тя смята, че мащабите на засегнатите няма да са големи.

“Банковото кредитиране е свързано с покупката на жилища. Нотариалните сделки са блокирани, доколкото няма да може да се осигури отпускането на кредита. Все пак в останалата част – налагане на ипотека и действията на нотариуси, не са преустановени”, заяви Пороминска пред “Блумбърг тв България”.

Според нея сривът на регистъра се дължи на огромното количество информация, която се натрупва и трябвало да бъде вкарана в него. В момента компаниите и адвокатите, които трябва да вкарат информация в регистъра, няма да успеят да го направят в определените срокове. Те са определени от Търговския закон и при неспазването им са предвидени санкции. “В случая може да се говори за форсмажорни обстоятелства и все още няма яснота как това ще се отработи от тази система и от Агенцията по вписвания. Все пак преустановяването на работата на Търговския регистър едва ли ще доведе до съществени промени”, допълни Пороминска.

Тя обясни още, че дружествата в процес на регистрация и тези, които трябва да променят обстоятелствата, могат да работят и без да са вписани в Търговския регистър.

Според адвокатката едва ли ще се стигне до загуба на данни. На същото мнение е и експертът по киберсигурност Любомир Тулев, тъй като има копия на информацията.

Рано или късно цялата информация ще се възстанови, дори да трябва да се вадят архивни копия, потвърди и експертът Борислав Сестримски по Нова тв. “Взети са мерки, че да не може да изчезне информация, нито да се извършват манипулации с нея”, обясни Сестримски.

Той коментира още, че да се поддържа подобна система, е скъпо. Парите, похарчени за сигурност, имат най-малко възвръщаемост, но това е свързано с репутационния риск на фирмата, която прави това. Фирмата може да не е само от България, има различни системи, може да се ползват и облачни такива, допълни Сестримски.

Адвокат Трифон Трифонов обаче съветва да не се сключват сделки между юридически лица, докато Търговският регистър не работи.

Все още не е ясно кога Търговският регистър ще функционира изцяло. От днес вече могат да се правят справки за състоянието на фирми. За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенцията по вписванията, както и от други държавни ведомства, съобщиха от агенцията.