Алпинеум в 11 стъпки

11 август 2018
Цветна градина / Полезни съвети
0
10827
1 2 3 4
 

Алпинеумът е озеленен скален кът, състоящ се от камъни и растения, характени за алпийския релеф. Той трябва да се намира в периферията на градината. Хармонично се съчетава с декоративна водна площ.

Желателно е мястото за алпинеума да е северно или северозападно - североизточно. Подходящо е и място, откъдето тръгва водна каскада, която ще създаде интересен декоративен ефект, в съчетание с растителността.

Какви са те:

1. Избирате подходящо място, решавате какви ще са размерите на алпинеума и се снабдявате с камъните, необходими за изграждането му. Подходящи са речни камъни и варовикови скали.

2. Очертавате контурите на алпинеума.

3. Нареждате по-големите камъни по контурите и ги закопавате на 3-4 см. дълбочина, като внимавате между тях да не остават отвори.

4. След това запълвате мястото с почва, като оставяте 1 сантиметър разстояние до върха на камъка.

За повърхностния слой трябва задължително да използвате плодородна почва, която да съдържа смес от торф и пясък.

5. Подравнявате пръстта с помощта на нивелир и дъска и оставяте много лек наклон в избраната от вас посока, като внимавате тя да не е към пътеката.

6. След като първият етаж на алпинеума е готов, поставяте камъните за втория. Важно е между долните и горните камъни да има поне 5 см. разстояние и горните да бъдат по - малки от долните.

7. След като построите желания брой нива, почвата около камъните трябва да се трамбова, за да не се получи свличане при по-обилни дъждове.

8. Между камъните подготвяте гнезда за засаждане на растителност и ги запълвате с плодородна почва.

9. Озеленяването извършвате отгоре надолу, като най-високите видове разполагате в подножието на алпинеума, а на преден план засаждате по-ниските растения.

Растенията, подходящи за алпинеум, са седум, мащерка, алпийска роза, хвойна, клек, омайниче, незабравка, рожец, равнец, лобелия, флокс, риган и др.

10. Поливате обилно през първата седмица.

11. След като изграждането и озеленяването са приключили, идва ред на последната, но много важна стъпка: редовни грижи за алпинеума.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветна градина / Полезни съвети
5409
0

Хризантемата е истинската кралица на есента. Тя е наслада за очите с ярките си цветове, чак до първия сняг. Голямо е разнообразието от сортове (около 10 хил.).

7056
0

Много хора погрешно смятат, че с настъпването на есента градината трябва да премине във фаза "сън". Истината е, че есенните цветя могат да внесат невероятен колорит с характерните за този сезон

9819
0

Петуниите, засадени във висящите кошници се поразвалиха и ни дадоха възможност да се разделим с тях и да ги заменим с есенни цветя. Висящите кошници имат своето запазено място в озеленяването на

6957
0

Един от най-честите проблеми при отглеждането на растения с видоизменени корени, каквито са изброените (куркума, сиамско лале, джинджифил) е загниването на ризомите.

25263
0

Ризоми от джинджифил можете да намерите в магазини или щандове за плодове и зеленчуци. Подберете си свежа грудка с няколко разклонения и по възможност зелени растежни точки.

Още от Фермер
3195
0

Почетният директор на Европейската комисия - главна дирекция "Околна среда", Джордж Кремлис ще посети специално работната площадка на Завода за производство на рециклирана пластмаса в гр. Елин Пелин.

3087
0

Това, което трябва да направите е да ги наклонените леко напред и да ги поставите на височина 20-25 см над земята. И още:  Ако семействата не са третирани срещу вароатозата или са третирани с

648
0

Въпреки факта, че производството на пшеница през тази година е по-ниско в сравнение с 2017 г. - 7.94 млн. тона (срещу 9.10 млн. т) в Румъния и 5.40 млн. т (срещу 6.27 млн.

540
0

Котировките на зърното в Чикаго продължават да се покачват след публикуването на доклада на USDA. Операторите направиха преждевременна прогноза за увеличаване добивите на царевица,

513
0

В петък котировките на зърното отново леко се увеличиха след публикуването на доклада на USDA. Това се случи както при пшеницата, така и при царевицата.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кой е убил Георги Марков? И защо? Това са въпроси, от които се вълнуват вече поколения наред. Вероятно има или е имало някой, който знае каква е истината, но тя едва ли ще стигне до широката публика. Има различни версии, всяка от които се базира на редица проучвания, разследвания и ровене в архивите.

Телевизията ще прави конкурс за българска песен като “Мелодия на годината” След три поредни години България няма да участва на Евровизия през 2019-а. Това стана ясно, след като от БНТ обявиха, че няма да излъчат наш представител за предстоящото издание на престижния конкурс. То ще е в средата на май в Тел Авив.

Симптомите са едни и същи - болки в гърлото, суха кашлица, главоболие, дразнене от светлина, болки по мускулите и ставите Първите случаи на класически грип се очакват през ноември, а епидемия - в края на януари, началото на февруари. Това прогнозират епидемиолозите у нас. Картината не се различава от традиционната всяка година.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа