Точното определяне на обема на един съд в литри е задължително да се знае от стопанина му - както за производството на вино, така и за други цели.

Обемът в литри би трябвало да е отбелязан на челното дъно на бъчвите, но на някои от изделията той липсва, а на по-старите може да се е изтрил.

Затова могат да се приложат 2 начина.

При първия се постъпва чрез олитряване, но е играчка и става бавно, ако съдът е голям. Подобно определяне се прилага при малките съдове и е лесно. За целта се използва кофа с определен обем, с която съдът се напълва с вода. Възоснова на броя на кофите естествено бързо се получава вместимостта на съда.

При големите съдове обаче вместо да се прави такава трудоемка операция, може да се използва друг начин.

Как се смята за каца

Измерват се вътрешният диаметър на дъното в см, както и диаметърът на отвора.

Измерените стойности за двате дъна се събират и полученото се разделя на 2.Получава се стойността на средният диаметър. Измерва се и височината - Н.

Изчислението на обема става по следната формула:

Об = Н х Р/на втора степен/ х П

Об е обемът в литри, Н е височината в см, Р е радиусът на средния диаметър в см, взет на квадрат, П е числото Пи, което е равно на 3.14.

Пример:

Ако височината Н е 160 см, диаметърът на дъното е 110 см, а диаметърът на отвора е 80 см, намира се средния диаметър като съберем 110 плюс 80, което прави 190 см.

Разделяте това число на 2 и получавате 95 см за средния диаметър 95 см. Разделяте на 2 - т.е. радиусът е 47,5 см.

Замествате във формулата и получавате, че обемът е равен на 160 х 47.5 х 3.14.

Резултатът е 1133,54 - това е обемът в литри за каца.

За бъчва се изчислява по друг начин.

Измерват се диаметрите на двете дъна Д1 и Д2 в см. Стойностите се събират и полученото се дели на 2. Получава се среден диаметър - Дср.

Измерва се диаметърът при отвора /враната/ - Двр.

Събират се данните от средния диаметър и диаметъра при враната, взет два пъти.

Полученото число се разделя на 3. Така се намира средният диаметър на бъчвата - Дср.б.

Измерва се и дължината на бъчвата, като от стойността й се изважда сумата от дебелината на двете дъна и два пъти дължината на вътора.

Изчислява се по следната формула:

Об = Н х Р/на втора/ср.б х П

където Н е дължината на бъчвата в см, Рср.б е радиусът на средния диаметър на бъчвата в кв.см, П е числото Пи - равно на 3.14.

Пример:

Ако дължината Н е равна на 120 см, диаметърът на едното дъно Д1 е 72 см, диаметърът на другото - Д2 е 74 см, а средният диаметър от двете дъна Дс е равен на 73 см., то се събират средния диаметър и диаметъра при враната, взет два пъти. Дв е 86 см /73 плюс 2 х 86 = 245/. Разделя се на 3 и се получава средният диаметър на бъчвата Дср.б - 81.66. Разделя се на 2 и се получава средният радиус на бъчвата Рср.б = 4.83.

Заместват се получените стойности във формулата

Об = 120 х 40.83 на квадрат х 3.14

Получава се 628.12 - това съответства на литрите на бъчвата.