Патладжаните и доматите се допълват перфектно в разнообразие от ястия, към които можете да ги прибавите. Независимо дали става дума за гарнитура, предястие или зимна салата всичко се съчетава перфектно - вкусът, мирисът и дори видът на получената заготовка, която възбужда апетита и желанието да опитате възможно най-скоро.

Консервираните патладжани и домати са пример за максимално удоволствие за сетивата с минимално продукти и разходи.

Как да изберем правилните продукти?

Доматите за консервиране трябва да са узрели и месести. Тъй като в повечето рецепти доматите обикновено се смилат с месомелачка или кухненски робот, няма особени изисквания за размера им, каквито има към патладжаните.

Сините домати трябва да са малки или средни - така те не само че ще изглеждат добре, когато се нарежат, но ще имат по-малко семена. Кората на патладжана трябва да е гладка и еластична, а сърцевината - плътна. Повехналите плодове не стават за консервиране, тъй като при топлинната обработка бързо ще омекнат и ще изгубят формата си. При консервирането е важно да се спазва точно рецептата и да не се белят. В предлаганите консерви патладжаните обикновено са основната съставка, а вкусът се подчертава от останалите зеленчуци.

За да се премахне горчивината от синия домат или т.нар. "черна вода", нарязаните зеленчуци трябва да се поръсят със сол и да престоят половин час. Друг начин е да се накиснат в солен разтвор за един час. Вземете 1 супена лъжица сол на 1 литър вода.

След накисване патладжанът трябва да се изплакне и да се подсуши с домакинска хартия.

Разнообразие на консервите от патладжани и домати придадат подправките, както и добавянето на други продукти като чесън, чушки, моркови, лют червен пипер или боб. Обичате консерви със сладък вкус - смело добавете моркови и сладки пиперки. Искате по-люто - чесънът и чили са на разположение. Нуждаете се да е по-хранително ястие - използвайте боб.

Заготовките от патладжани с домати се затварят в малки буркани, за да могат бързо да се изяждат, без да се остават дълго време в хладилника

Рецепти със син домат и...

...домати и фасул

Продукти: 2 кг патладжани, 1,5 кг домати, 500 г моркови, 500 г чушки, 500 г лук, 500 грама боб (червен или бял), 200 г чесън, лют червен пипер по избор (по желание), 100 г захар, 1 чаша растително масло, 1/3 чаша оцет, 2 супени лъжици сол.

Приготвяне: Бобът се накисва за една нощ и се вари до полуготовност. Патладжаните се нарязват на парчета и се запържват в олио. Чушките се нарязват на ленти, моркови - на кубчета, лук - на полумесеци.

Нарязаните домати, лютият червен пипер и чесъна се смилат с блендер. Сместа се поставя в тенджера, добавя се сол, захар и останалото олио (около половшн чаша). Оставя се да кипне и се вари 5 минути. Добавя се боба и варенето продължава още 10 минути. Прибавете морковите и лука и продължете да варите още 5 минути. Следват синият домат и чушката. Гответе около 15-20 минути, докато патладжаните омекнат, а бобът се е свари. Налейте оцет и гответе още 5 минути.

Разсипете още топлата смес в стерилизирани буркани, затворете и обърнете с капачките надолу, за да "дръпнат".

...домати, моркови и лук

Продукти: 2 кг патладжани, 1 кг моркови, 500 г лук, 400 г домати, 100 мл оцет, 1 глава чесън, сол, захар и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1-2 см. Морковите се настъргват с ренде, лукът ситно се нарязва, чесънът се смачква. Нарязаните домати се смилат и получената маса се прехвърля в тенджера. Добавят се сол, захар и черен пипер. Добавете морковите, патладжаните и лука. Оставете да заври и готвене, като се разбърква от време на време, около 30-40 минути. 3-4 минути преди да свалите от котлона добавете оцета и чесъна. Разпределете по буркани и затворете.