Патладжани с домати за зимните месеци

17 юли 2018
Кулинария / Полезни съвети
74754
1 2
 

Патладжаните и доматите се допълват перфектно в разнообразие от ястия, към които можете да ги прибавите. Независимо дали става дума за гарнитура, предястие или зимна салата всичко се съчетава перфектно - вкусът, мирисът и дори видът на получената заготовка, която възбужда апетита и желанието да опитате възможно най-скоро.

Консервираните патладжани и домати са пример за максимално удоволствие за сетивата с минимално продукти и разходи.

Как да изберем правилните продукти?

Доматите за консервиране трябва да са узрели и месести. Тъй като в повечето рецепти доматите обикновено се смилат с месомелачка или кухненски робот, няма особени изисквания за размера им, каквито има към патладжаните.

Сините домати трябва да са малки или средни - така те не само че ще изглеждат добре, когато се нарежат, но ще имат по-малко семена. Кората на патладжана трябва да е гладка и еластична, а сърцевината - плътна. Повехналите плодове не стават за консервиране, тъй като при топлинната обработка бързо ще омекнат и ще изгубят формата си. При консервирането е важно да се спазва точно рецептата и да не се белят. В предлаганите консерви патладжаните обикновено са основната съставка, а вкусът се подчертава от останалите зеленчуци.

За да се премахне горчивината от синия домат или т.нар. "черна вода", нарязаните зеленчуци трябва да се поръсят със сол и да престоят половин час. Друг начин е да се накиснат в солен разтвор за един час. Вземете 1 супена лъжица сол на 1 литър вода.

След накисване патладжанът трябва да се изплакне и да се подсуши с домакинска хартия.

Разнообразие на консервите от патладжани и домати придадат подправките, както и добавянето на други продукти като чесън, чушки, моркови, лют червен пипер или боб. Обичате консерви със сладък вкус - смело добавете моркови и сладки пиперки. Искате по-люто - чесънът и чили са на разположение. Нуждаете се да е по-хранително ястие - използвайте боб.

Заготовките от патладжани с домати се затварят в малки буркани, за да могат бързо да се изяждат, без да се остават дълго време в хладилника

Рецепти със син домат и...

...домати и фасул

Продукти: 2 кг патладжани, 1,5 кг домати, 500 г моркови, 500 г чушки, 500 г лук, 500 грама боб (червен или бял), 200 г чесън, лют червен пипер по избор (по желание), 100 г захар, 1 чаша растително масло, 1/3 чаша оцет, 2 супени лъжици сол.

Приготвяне: Бобът се накисва за една нощ и се вари до полуготовност. Патладжаните се нарязват на парчета и се запържват в олио. Чушките се нарязват на ленти, моркови - на кубчета, лук - на полумесеци.

Нарязаните домати, лютият червен пипер и чесъна се смилат с блендер. Сместа се поставя в тенджера, добавя се сол, захар и останалото олио (около половшн чаша). Оставя се да кипне и се вари 5 минути. Добавя се боба и варенето продължава още 10 минути. Прибавете морковите и лука и продължете да варите още 5 минути. Следват синият домат и чушката. Гответе около 15-20 минути, докато патладжаните омекнат, а бобът се е свари. Налейте оцет и гответе още 5 минути.

Разсипете още топлата смес в стерилизирани буркани, затворете и обърнете с капачките надолу, за да "дръпнат".

...домати, моркови и лук

Продукти: 2 кг патладжани, 1 кг моркови, 500 г лук, 400 г домати, 100 мл оцет, 1 глава чесън, сол, захар и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1-2 см. Морковите се настъргват с ренде, лукът ситно се нарязва, чесънът се смачква. Нарязаните домати се смилат и получената маса се прехвърля в тенджера. Добавят се сол, захар и черен пипер. Добавете морковите, патладжаните и лука. Оставете да заври и готвене, като се разбърква от време на време, около 30-40 минути. 3-4 минути преди да свалите от котлона добавете оцета и чесъна. Разпределете по буркани и затворете.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско.

0

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

Последни новини
0

Дейността на пчеларя през ноември е предимно свързана с: 0 подготовка на инвентара; 0 дезинфекция; 0 ремонт на старите кошери и рамки А тази година поради много топлата есен досега

0

По-съвършената статистическа информация и иновативните инструменти ще помогнат да се намалят вредите върху земеделието от климатичните промени. Това каза милиардерът Бил Гейтс по време на осмото

0

Вече седмица бял елен броди в нивите и лозетата край карловското село Московец. Животното е било наблюдавано от десетки очевидци на отдалечени няколко километра една от друга местности в землището на

0

Крушовото дърво е с умерен растеж. Опрашва се от Боскова масловка, Добра Луиза, Жифардова масловка, Клапов любимец, Пас Красан и Хардиева масловка. Плодовете са едри, пресечено крушовидни

0

Авансови плащания от почти 10 млн. лв. изплати Държавен фонд "Земеделие" на 405 фермери, подписали договори по подмярка 6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" по ПРСР 2014-2020 г

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Предстои нова премиера за 60-те епизода на сериала БНТ продаде “Под прикритие” на Нова тв “Под прикритие” - най-успешният сериал на БНТ, ще може да бъде гледан и по Нова тв. Частната медия купи от обществената 60-те епизода на криминалната поредица, продуцирана, заснета и излъчена от БНТ, научи “24 часа”

Кшищоф Виелицки (на снимката) - легендарен полски алпинист, автор на първото зимно изкачване на Еверест и петият човек в света, изкачил всички осемхилядници, ще бъде гост на 19-ия международен фестивал на планинарското и екстремно кино в Банско. “Банско филм фест” започва в сряда и в рамките на пет дни освен разтърсващите кадри с много адреналин

Средната полезна площ се увеличи рязко през тази година заради тристайните апартаменти Средната полезна площ на новопостроените жилища в България през 2019 г. рязко се е увеличила и от 84,2 квадрата през третото тримесечие на 2018 г. е стигнала 97,3 квадрата през третото тримесечие на тази година.