Патладжани с домати за зимните месеци

17 юли 2018
Кулинария / Полезни съвети
81072
1 2
 

Патладжаните и доматите се допълват перфектно в разнообразие от ястия, към които можете да ги прибавите. Независимо дали става дума за гарнитура, предястие или зимна салата всичко се съчетава перфектно - вкусът, мирисът и дори видът на получената заготовка, която възбужда апетита и желанието да опитате възможно най-скоро.

Консервираните патладжани и домати са пример за максимално удоволствие за сетивата с минимално продукти и разходи.

Как да изберем правилните продукти?

Доматите за консервиране трябва да са узрели и месести. Тъй като в повечето рецепти доматите обикновено се смилат с месомелачка или кухненски робот, няма особени изисквания за размера им, каквито има към патладжаните.

Сините домати трябва да са малки или средни - така те не само че ще изглеждат добре, когато се нарежат, но ще имат по-малко семена. Кората на патладжана трябва да е гладка и еластична, а сърцевината - плътна. Повехналите плодове не стават за консервиране, тъй като при топлинната обработка бързо ще омекнат и ще изгубят формата си. При консервирането е важно да се спазва точно рецептата и да не се белят. В предлаганите консерви патладжаните обикновено са основната съставка, а вкусът се подчертава от останалите зеленчуци.

За да се премахне горчивината от синия домат или т.нар. "черна вода", нарязаните зеленчуци трябва да се поръсят със сол и да престоят половин час. Друг начин е да се накиснат в солен разтвор за един час. Вземете 1 супена лъжица сол на 1 литър вода.

След накисване патладжанът трябва да се изплакне и да се подсуши с домакинска хартия.

Разнообразие на консервите от патладжани и домати придадат подправките, както и добавянето на други продукти като чесън, чушки, моркови, лют червен пипер или боб. Обичате консерви със сладък вкус - смело добавете моркови и сладки пиперки. Искате по-люто - чесънът и чили са на разположение. Нуждаете се да е по-хранително ястие - използвайте боб.

Заготовките от патладжани с домати се затварят в малки буркани, за да могат бързо да се изяждат, без да се остават дълго време в хладилника

Рецепти със син домат и...

...домати и фасул

Продукти: 2 кг патладжани, 1,5 кг домати, 500 г моркови, 500 г чушки, 500 г лук, 500 грама боб (червен или бял), 200 г чесън, лют червен пипер по избор (по желание), 100 г захар, 1 чаша растително масло, 1/3 чаша оцет, 2 супени лъжици сол.

Приготвяне: Бобът се накисва за една нощ и се вари до полуготовност. Патладжаните се нарязват на парчета и се запържват в олио. Чушките се нарязват на ленти, моркови - на кубчета, лук - на полумесеци.

Нарязаните домати, лютият червен пипер и чесъна се смилат с блендер. Сместа се поставя в тенджера, добавя се сол, захар и останалото олио (около половшн чаша). Оставя се да кипне и се вари 5 минути. Добавя се боба и варенето продължава още 10 минути. Прибавете морковите и лука и продължете да варите още 5 минути. Следват синият домат и чушката. Гответе около 15-20 минути, докато патладжаните омекнат, а бобът се е свари. Налейте оцет и гответе още 5 минути.

Разсипете още топлата смес в стерилизирани буркани, затворете и обърнете с капачките надолу, за да "дръпнат".

...домати, моркови и лук

Продукти: 2 кг патладжани, 1 кг моркови, 500 г лук, 400 г домати, 100 мл оцет, 1 глава чесън, сол, захар и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1-2 см. Морковите се настъргват с ренде, лукът ситно се нарязва, чесънът се смачква. Нарязаните домати се смилат и получената маса се прехвърля в тенджера. Добавят се сол, захар и черен пипер. Добавете морковите, патладжаните и лука. Оставете да заври и готвене, като се разбърква от време на време, около 30-40 минути. 3-4 минути преди да свалите от котлона добавете оцета и чесъна. Разпределете по буркани и затворете.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

0

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

0

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

0

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме

0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

Последни новини
0

Цените на зърнените култури леко паднаха на световните борси на фона на позицията на купувачите, които не бързат да проявят активен интерес към новата реколта

0

През изминалите празнични дни в област Добрич са възникнали два пожара в житни масиви, като те са засегнати 60 дка пшеница - съобщават от регионална дирекция „Пожарна безопадност и защита на

0

Отговаряме на Василена Илиева от Шумен Ветеринарни специалисти твърдят, че 80% от здравите кучета обичат да ядат зелена трева. Нашата читателка от Шумен Василена Илиева се обади разтревожена от това

0

Нашият консултант инж. техн. Николай Бакалов напомня правилата за работа с костилковия плод Тази година се очертава да се посегне към доста повече черешов плод за изваряването на ракия

0

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Начинът, по който се справи Борисов, му носи нов мандат, казва депутатът от ГЕРБ Още акценти от интервюто: Няма друг демократ в Европа като Бойко, грижи се и за опозицията От аферата в Костинброд, вдъхновена от Мая Манолова, създаде цял омбудсман Какво е да строши лев да развие и “Да, България” с т.нар

Да премине тази буря, това наказание с коронавируса и всички да са добре - това си пожелава композиторът Стефан Димитров за рождения си ден днес. Заради социалната изолация ще го отпразнува с малко приятели, “оцелели от пандемията”, казва с типичното си чувство за хумор той. Сред тях задължително ще бъдат любимата му жена Богдана Карадочева и

Грубото псуване може да намали болката, защото възбужда вегетативната нервна система и освобождава емоциите. До този извод стигат британски психолози от университета в Кил. Проучването е публикувано в списанието Frontiers in Psychology. По-ранни експерименти показват, че изричането на клетва също може да има болкоуспокояващ ефект