Патладжани с домати за зимните месеци

17 юли 2018
Кулинария / Полезни съвети
72396
1 2
 

Патладжаните и доматите се допълват перфектно в разнообразие от ястия, към които можете да ги прибавите. Независимо дали става дума за гарнитура, предястие или зимна салата всичко се съчетава перфектно - вкусът, мирисът и дори видът на получената заготовка, която възбужда апетита и желанието да опитате възможно най-скоро.

Консервираните патладжани и домати са пример за максимално удоволствие за сетивата с минимално продукти и разходи.

Как да изберем правилните продукти?

Доматите за консервиране трябва да са узрели и месести. Тъй като в повечето рецепти доматите обикновено се смилат с месомелачка или кухненски робот, няма особени изисквания за размера им, каквито има към патладжаните.

Сините домати трябва да са малки или средни - така те не само че ще изглеждат добре, когато се нарежат, но ще имат по-малко семена. Кората на патладжана трябва да е гладка и еластична, а сърцевината - плътна. Повехналите плодове не стават за консервиране, тъй като при топлинната обработка бързо ще омекнат и ще изгубят формата си. При консервирането е важно да се спазва точно рецептата и да не се белят. В предлаганите консерви патладжаните обикновено са основната съставка, а вкусът се подчертава от останалите зеленчуци.

За да се премахне горчивината от синия домат или т.нар. "черна вода", нарязаните зеленчуци трябва да се поръсят със сол и да престоят половин час. Друг начин е да се накиснат в солен разтвор за един час. Вземете 1 супена лъжица сол на 1 литър вода.

След накисване патладжанът трябва да се изплакне и да се подсуши с домакинска хартия.

Разнообразие на консервите от патладжани и домати придадат подправките, както и добавянето на други продукти като чесън, чушки, моркови, лют червен пипер или боб. Обичате консерви със сладък вкус - смело добавете моркови и сладки пиперки. Искате по-люто - чесънът и чили са на разположение. Нуждаете се да е по-хранително ястие - използвайте боб.

Заготовките от патладжани с домати се затварят в малки буркани, за да могат бързо да се изяждат, без да се остават дълго време в хладилника

Рецепти със син домат и...

...домати и фасул

Продукти: 2 кг патладжани, 1,5 кг домати, 500 г моркови, 500 г чушки, 500 г лук, 500 грама боб (червен или бял), 200 г чесън, лют червен пипер по избор (по желание), 100 г захар, 1 чаша растително масло, 1/3 чаша оцет, 2 супени лъжици сол.

Приготвяне: Бобът се накисва за една нощ и се вари до полуготовност. Патладжаните се нарязват на парчета и се запържват в олио. Чушките се нарязват на ленти, моркови - на кубчета, лук - на полумесеци.

Нарязаните домати, лютият червен пипер и чесъна се смилат с блендер. Сместа се поставя в тенджера, добавя се сол, захар и останалото олио (около половшн чаша). Оставя се да кипне и се вари 5 минути. Добавя се боба и варенето продължава още 10 минути. Прибавете морковите и лука и продължете да варите още 5 минути. Следват синият домат и чушката. Гответе около 15-20 минути, докато патладжаните омекнат, а бобът се е свари. Налейте оцет и гответе още 5 минути.

Разсипете още топлата смес в стерилизирани буркани, затворете и обърнете с капачките надолу, за да "дръпнат".

...домати, моркови и лук

Продукти: 2 кг патладжани, 1 кг моркови, 500 г лук, 400 г домати, 100 мл оцет, 1 глава чесън, сол, захар и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1-2 см. Морковите се настъргват с ренде, лукът ситно се нарязва, чесънът се смачква. Нарязаните домати се смилат и получената маса се прехвърля в тенджера. Добавят се сол, захар и черен пипер. Добавете морковите, патладжаните и лука. Оставете да заври и готвене, като се разбърква от време на време, около 30-40 минути. 3-4 минути преди да свалите от котлона добавете оцета и чесъна. Разпределете по буркани и затворете.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Във фризер може да се замразяват не само с месо, риба и горски плодове. Има много продукти, които могат да бъдат замразени, без от това да страда качеството или вкусът им.

0

Ако в хладилника откриете кисело млако или айрян, които са остарели, не бързайте да го изхвърляте. Разбира се, не трябва да го ядете или пиете, но спокойно можете да го използвате за приготвянето на

0

В менюто на всеки, който се грижи за здравето си, присъства телешкото. Месото е богато на белтъчини, витамини от група В, цинк и желязо. То е много по-полезно от по-мазното свинско.

0

Целината може спокойно да се отнесе към лечебните растения. Благодарение на уникалния си състав тя помага при редица заболявания. Ароматните, изненадващо сочни и вкусни листа лесно се превръщат в

0

Според видеоклипче, пуснато в социалните мрежи, ние цял живот сме настъргвали кашкавала неправилно, като държим рендето вертикално, пише в. "Метро", цитиран от БТА.

Последни новини
0

Тютюневата суровина е току-що прибрана от полето и след като бъде изсушена - за около месец, се надяваме към края на октомври или най-късно в средата на ноември да стартира същинската изкупна

0

Продукцията от 130 декара ягодоплодни култури, които отглеждат Севда и Шакир Исмаилови, се реализира на пресния пазар и в хладилна база за замразяване Ваня Велинска

0

Как депутати ще използважат реформата - засега не се говори Диана Ванчева В Брюксел мислите, че са се върнали и са стигнали до този момент в разработването на стратегията

0

Днес страната ще е под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт. Ще преобладава облачно време и на много места ще превали. По-значителни ще са валежите след обяд в Рило-Родопската област и на

0

Сняг на Мусала още днес Зимата по-топла от обичайното Казахме довиждане на истинското лято днес. Температурите вчера стигнаха до 34-35 градуса в Тракийската низина и източните райони

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Щастието да влезеш в новия си дом и да започнеш да правиш планове за интериора, дизайна, обзавеждането и най-вече прекрасните моменти, които ще изживееш там, е несравнимо. И често покрай тази еуфория, забравяш още няколко от задълженията, които са твоя отговорност след като прекрачиш прага. Това са твоите първи 4 задачи,

"Презумпцията, че Националното радио и телевизия като институции, които са стратегически обект на националната сигурност и оповестяват, недай си боже, за бедствия, аварии, войни и не може да бъдат спирани, не е неоспорима - извън БНР и БНТ има много други медии, които в такива случаи ще сторят това"

Една операция на рамо, няколко консултации и десетки срещи ще запълнят между 6,30 и 18 часа деня, в който директорът на “Пирогов” ортопед-травматологът проф. Асен Балтов влиза в поредната година на най-силното мъжко десетилетие. В ход ще го ангажират с казуси около ремонтите на клиниките по изгаряния и по неврохирургия