Цейлонското канелово дърво е високо до 10 м, със сивокафява кора и ципести лъскави листа. Известната подправка канела е изсушена кора от младите клонки на дървото. Тя се снема с месингов нож, а после се суши на сянка.

Едно от най-важните условия за култивирането на канела е топлият и влажен климат.  Поставете семена или резници в предварително запълнен съд с равни количества торфен мъх и перлит. Оставете го на сенчесто място за 4 седмици. След това прехвърлете покълналите растения в голяма саксия. Канеловото дърво не трябва да се излага на пряка слънчева светлина или да е на пълна сянка.

Може да орязвате растението по всяко време, за да не расте прекомерно.  Съхранявайте го на топло място, но не го поливайте много, тъй като стъблото може да изгние.

Първата реколта ще бъде получена едва след 2-3 години, като след това растението ще дава канела всяка година. Когато клоните му придобият виолетов цвят и достигнат до 3 сантиметра в диаметър, трябва да отрежете близо 5 сантиметра от основата на дънера. Тази процедура се повтаря на всеки 2 години.

Доброкачествената канела се намира в междинната и най-долна част от основата на стъблото. Ако имате проблеми с беленето на кората, може да я намокрите във вода за известно време, за да улесните свалянето на външната част. Имайте предвид, че вътрешността (центъра) на кората е негодна за консумация.