Британските власти, учени, обществеността и пчеларите се подготвят за "кацането" и окончателното "заселване" на черногръдестия азиатски стършел Vespa velutina, наричан AS- хищник, чиято хранителна диета включва основно медоносни пчели, стършели и други полезни насекоми, информира apiworld.ru

Първите две "въздушни канала" на инвазия, от т. нар. "пчели-убийци" са били открити и унищожени в югозападната част на Великобритания в графствата Глостършир и Съмърсет още през 2016. Третото гнездо е открито в окръг Девън през септември 2017 година. Генетичният анализ показа, че жителите на тези гнезда идват от Западна Европа. Къде точно - това е невъзможно да се определи, като AS се е разпространил във Франция след внасянето му от Китай през 2004 г. А след това се преместил от Франция в Испания, Португалия, Швейцария, Италия, Германия и Белгия. Той също така бе "засечен" и в Южна Корея през 2003 г., а в Япония през 2012 г.

Специалисти от университета на Уоруик и Нюкасъл и на Националния съюз на пчеларите във Великобритания на базата на изследвания, провеждани от тях, са стигнали до извода, че AS може скоро да се установи в Обединеното кралство, ако не спре разпространението му в по-ранните етапи. Според ръководителя на изследването - проф. M. Килинг, в противен случай броят на колониите AS за 20 години може да достигне "стотици хиляди."

Събирането на информация за появата на AS, идентифицирането и унищожаването на гнездата са възложени на Секретариата за инвазивните видове в рамките на Министерството на околната среда, храните и селските райони (DEFRA). Британското Министерство на околната среда, храните и селските райони заплаща всички разходи за тези операции. Освен това, за да е успешна борбата с разпространението на черногръдестия азиатски стършел са приобщени близо 20 хиляди британски пчелари.

На срещуположната, източна част на Европа - Русия, също очаква азиатските стършели от Европа и Азия скоро да пристигнат в Русия и ще започнат да се заселват в региони с развито пчеларство. Кой в този случай трябва да даде "тревога", как трябва да реагират пчеларите и техните асоциации и каква държавна структура ще се справи с този опасен хищник? Опитът на други страни показва, че забавянето в организирането на борбата срещу AS причинява големи щети на пчеларите.

В края на 2017 г. районът на пребиваване на AS в Западна Европа изглеждаше така, съобщава apiworld.ru
В края на 2017 г. районът на пребиваване на AS в Западна Европа изглеждаше така, съобщава apiworld.ru