Третирайте оголеното място с инсектициден разтвор

Наша читателка се оплака, че има проблеми с оагнена преди два месеца близнила овца, порода Меринос, която има опадала вълна по корема.

Освен това стопанката й се притеснява дали овцата майка не е опаразитена с чернодробен метил.

Д-р Валентин Иванов, кмвм, съветва оголеното място да се изтрива с кърпа, напоена с инсектициден разтвор - например с айкън. При манипулацията трябва да се използват гумени ръкавици, тъй като крастата е заразна.

Ветеринарни специалисти напомнят, че през последните години за лекуване на крастата по овцете широко приложение намират и българските препарати булмектин, абантел, пандекс и други, които са ефективни както срещу външни, така и срещу вътрешни паразити. Те се прилагат с храната или инжективно и затова са много удобни за прилагане за борба срещу крастата през зимния период.

Ако не става дума краста, тогава оголеното място е вследствие на липса на определени хранителни вещества в дажбата на животното.

Затова д-р Валентин Иванов съветва непременно в дажбата на овцата да се включат сяра и цинк както и подсилване с минерално-витаминен комплекс. Той трябва да съдържа и витамин H - биотин. Дозата е 1 г на 1 л вода за пиене.

Д-р Иванов съветва и да се приложи лечение с албендазол болуси - по една таблетка седмично в продължение на месец. А във връзка с опасенията за хронична зараза с чернодробен метил д-р Иванов препоръчва на овцата да се дава калциев глюконат.