1. НЕ купувайте семена от случайни хора. Ако все пак вече сте го направили, обработете ги със силен разтвор на калиев перманганат. Накиснете ги в продължение на 20 минути в разтвора и след това ги промийте с течаща вода. Ако семената потъмнеят от калиевия перманганат, не се безпокойте.

2. НЕдопустимо е обеззаразените семена да се държат дълго във вода. Те се накисват за не повече от 12-20 часа. В противен случай ще се надуят, ще започнат да покълват, могат да се задушат във водата. За накисването е най-добре да използвате “топена вода”. Как се получава тя? Обикновена вода от чешмата замразете в камерата до половината от обема. Излейте течността и оставете леда да се разтопи. Ще получите “жива” вода, без вредни примеси.

За накисване на семената можете да използвате и сок от алое (дори неразреден). Преди накисването обаче трябва листата на растението (минимум 3-годишно) да оставите в хладилника за седмица. Накиснатите в алое семена не се промиват с вода.

3. Някои бързат да засеят семената за разсада от домати възможно най-рано. Това НЕ бива да се прави. По-добре разсадът да е млад и нисък, отколкото стар, тънък и почти метър висок. Оптималната възраст на доматените разсади е 40-50 дни. Също така, ако нямате възможност да осигурите допълнително осветление за разсада, не бива да го засаждате преди февруари.

4. НЕ използвайте за разсадите градинска почва. Почвената смес, приготвена от есента, трябва да е лека и пръхкава. Тя се състои от равни части от горска или компостна почва, хумус и пясък. На кофа почва се добавят около 500 г дървесна пепел.

5. Важно е преди поникването да НЕ позволявате температурата на въздуха да пада. Най-благоприятната температура за покритите с полиетилен или стъкло култури е 23-25 градуса. Това осигурява бързо поникване на разсада и помага да се избегнат пораженията от сечене на разсада.

6. Опитайте се да НЕ пропуснете момента на поникване. Веднага щом се появят първите листчета осигурете достатъчно светлина.

7. НЕ преовлажнявайте растенията. Трябва да възприемете правилото – полива се едва тогава, когато горният слой на почвата изсъхне. Запомнете, че прекомерната влага, ниска температура на въздуха и слабо осветление са съществена предпоставка за сечене на разсада, което може да го унищожи за една нощ. Като профилактика можете веднъж седмично да поливате със слаб разтвор на калиев перманганат, да посипвате почвата с пресята дървесна пепел и леко да разрохквате след всяко поливане. За целите на превенцията е желателно водата на разсада веднъж седмично със слаб разтвор на манган, поръсете с тънък слой от пресечена пепел и внимателно разхлабвайте почвата след всяко напояване.

8. С времето разсадът се развива и растенията изискват все повече пространство. НЕ пренаселвайте прозореца. Кофичките трябва така да са разположени, че листата им да не се опират. Можете дори да отрежете върховете на долните листа, за да подобрите осветеността.

9. Важно е да НЕ се допуска прекомерното израстване на растенията. Такъв разсад (тънък, висок, блед и крехък) е малко вероятно да даде ранна, доброкачествена и добра реколта. Ако все пак това се случи и видите, че разсадът катастрофално прераства, можете да го прехвърлите в по-големи съдове (например 4-5-литрова кофа). Ако нямате такава възможност или желание, отрежете върховете и след като ги вкорените в буркан с вода, засадете в почвата. Първото растение ще продължи да се развива като изкара странични издънки. Така от едно растение ще получите две.

10. НЕ можете да бъдете безразлични, равнодушни и "слепи" към разсада. Той изисква постоянна любов, грижа и внимание. Почувствайте я, разговаряйте с нея. Така най-лесно и бързо ще забележите, ако нещо не е в ред с вашите растения.

Седмица или две преди засаждането на открито, разсадът задължително трябва да се закали. Това става при тихо и безветрено време. Тогава изнасяте сандъчетата с младите растения на открито. Постепенно увеличавайте времето на престоя. Засаждайте разсада само вечер или в облачно време.