Повечето от нас неправилно избират сорта за готвене

Сортовете лук са толкова много, че никак не е чудно и да се объркаш! И ако избереш грешния лук кулинарният ти шедьовър може да се превърне в ястие, което е трудно за преглъщане, предупреждава Рantry Сooker. Сега ще ви кажем за плюсовете и минусите на най-разпространените видове от този зеленчук и кой за какво ястие подхожда.

Жълт лук

Плюсове: Евтин и достъпен през цялата година.

Недостатъци: Няма.

Приложение: Този лук е подходящ за почти всичко. Започвайки с супи и завършвайки със салати, жълтият лук има превъзходен вкус! Сортът е подходящ за карамелизиране, тъй като съдържа много захари

Червен лук

Плюсове: Изразен пикантен вкус в суров вид.

Недостатъци: Не е подходящ за карамелизиране и продължителна термична обработка.

Приложение: Този лук е много подходящ за салатите. Много вкусен става и печен! Подходящ е като гарнитура на бургери и сандвичи - когато имате нужда от суров лук, използвайте именно този сорт!

Сладък лук

Плюсове: Мек вкус в сурова форма, отлично подхожда за много рецепти.

Недостатъци: Не може продължително да се съхранява.

Приложение: Подходящ е за много и различни рецепти. Сладкият вкус е чудесен и в сурова и варена форма. Перфектно се съчетава с домати и картофи!

Бял лук

Плюсове: Лют пикантен вкус и универсалност при готвенето.

Недостатъци: Тънка люспа и предизвиква обилно сълзене.

Приложение: Белият лук е неразделна част от латиноамериканската кухня! Може да се използва при приготвянето на салса, гуакамоле, такос или нещо подобно. На фона на неговия остър вкус най-добре ще изпъкнат меките аромати. Също така белият лук е подходящ за пица.

Бонус: Шалот

Плюсове: Мек вкус с нотка вкус на чесън.

Недостатъци: Скъп!

Приложение: Използвайте за украсяване на празнични ястия или в ястия от азиатска кухня. Тънко нарязан шалотът е отлична гарнитура за печено и пилешко месо.