Какво знаем и какво не за видовете лук

10 февруари 2018
Кулинария / Полезни съвети
74223
 

Повечето от нас неправилно избират сорта за готвене

Сортовете лук са толкова много, че никак не е чудно и да се объркаш! И ако избереш грешния лук кулинарният ти шедьовър може да се превърне в ястие, което е трудно за преглъщане, предупреждава Рantry Сooker. Сега ще ви кажем за плюсовете и минусите на най-разпространените видове от този зеленчук и кой за какво ястие подхожда.

Жълт лук

Плюсове: Евтин и достъпен през цялата година.

Недостатъци: Няма.

Приложение: Този лук е подходящ за почти всичко. Започвайки с супи и завършвайки със салати, жълтият лук има превъзходен вкус! Сортът е подходящ за карамелизиране, тъй като съдържа много захари

Червен лук

Плюсове: Изразен пикантен вкус в суров вид.

Недостатъци: Не е подходящ за карамелизиране и продължителна термична обработка.

Приложение: Този лук е много подходящ за салатите. Много вкусен става и печен! Подходящ е като гарнитура на бургери и сандвичи - когато имате нужда от суров лук, използвайте именно този сорт!

Сладък лук

Плюсове: Мек вкус в сурова форма, отлично подхожда за много рецепти.

Недостатъци: Не може продължително да се съхранява.

Приложение: Подходящ е за много и различни рецепти. Сладкият вкус е чудесен и в сурова и варена форма. Перфектно се съчетава с домати и картофи!

Бял лук

Плюсове: Лют пикантен вкус и универсалност при готвенето.

Недостатъци: Тънка люспа и предизвиква обилно сълзене.

Приложение: Белият лук е неразделна част от латиноамериканската кухня! Може да се използва при приготвянето на салса, гуакамоле, такос или нещо подобно. На фона на неговия остър вкус най-добре ще изпъкнат меките аромати. Също така белият лук е подходящ за пица.

Бонус: Шалот

Плюсове: Мек вкус с нотка вкус на чесън.

Недостатъци: Скъп!

Приложение: Използвайте за украсяване на празнични ястия или в ястия от азиатска кухня. Тънко нарязан шалотът е отлична гарнитура за печено и пилешко месо.

Още от Кулинария / Полезни съвети
0

Колкото повече потъваме в дебрите на кулинарията, толкова повече се убеждаваме, че има продукти, които можем да си ги приготвим вкъщи и ще ни излезе много по-евтино

0

По молба на вярна наша читателка Оригиналната рецепта от вестник "Хоби фермер" пожела да припомним нашата читателка Силвия Ценкова от София, която твърди

0

Готвенето е неизменна част от ежедневието на всяка домакиня. Най-важното за всяка една рецепта, за да се получи яденето вкусно, са количествата и пропорциите на продуктите

0

И тази година по традиция всички бяхме решили, че се задава апокалипсис и че след 24 декември по магазините няма да може да се намери и кило ориз. И отново се презапасихме

0

Как да изберем натурален и качествен продукт Ако искате да купите качествена майонеза, задължително трябва да обърнете внимание на това, което пише на етикета

Последни новини
0

По плътните кости на кокошката също влияят Учените изясниха доколко външността на кокошките ги прави по-популярни сред петлите. Според специалистите кокошките с голям гребен получават повече

0

Най-опасен е за ябълката Червеният овощен акар се среща в овощните градини в цялата страна. Той причинява най-голяма вреда по ябълката, но може да нападне и лозите

0

Колтуците са израстъци, които се появяват в пазвите на всеки лист между листа и стъблото. Ако не ги отстранявате редовно и позволите да растат и се развиват, те отнемат хранителни вещества

0

То няма и да е нужно след сегашната влага Уважаеми редактори, всяка година предупреждавате лозето да не се полива и обработва от началото до средата на юни - този съвет сме чели със съседи и искаме

0

Тези седмици в годината, когато трябва навреме да приберете цялата реколта, са най-важните в селскостопанския цикъл и несъмнено се нуждаят от оптимизация Комбайнерите имат време от 7-8 часа сутринта

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Премиерът Бойко Борисов инспектира на място обходния път на Габрово, който бе пуснат за движение тази сутрин. С него е и вицепремиерът Томислав Дончев. Те преминаха по естакадата. Пътят е строен в началото на 80-те години, но свършва до пътя, който влиза в Габрово, откъм Севлиево, обясни вицепремиерът

Операция срещу битовата престъпност се провежда в района на Ябланица. Проверяват се автомобили и криминално проявени. Очаква се около 11 часа на място да бъдат главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Това е пореден удар на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност

Бизнесменът Спас Русев днес отбелязва рожден ден. По този повод ще предостави оригинална творба на наскоро починалия световноизвестен авангардист Кристо от личната си колекция на Националната художествена галерия за излагане. Това е една от най-ценните работи, а именно оригинална рисунка за проекта “Обградените острови” от 1983 г