Говедата замърсяват атмосферата повече от автомобилите, оповести ФАО

До този сензационен извод стига Организацията за прехрана и земеделие. Затова ФАО призовава фермерите да използват “екологични” крави, които ще спасяват света от глобалното затопляне. И тъй като промените на климата напомнят за проблема всеки ден, в търсене на решение се включват и канадски учени, които също работят върху получаване на “безопасни” говеда.

Защо кравите се набедени за засилване на парниковия ефект? Според изследванията по своя принос към глобалното затопляне говедата надминават изхвърлените газове от автомобилите

До този сензационен извод стига Организацията за прехрана и земеделие - ФАО. Оказва се, че за получаването на хамбургер от 225 г говеждо месо в атмосферата се изхвърлят толкова парникови газове, колкото за изминаването на около 16 км от една кола (при производството на същото количество свинско месо се "изминават" 4 км, а на пилешко - 1,2 км).

Как една крава успява да нанесе на екологията такава вреда?

Учени проучват основно цялата верига, която започва с отглеждането на кравите и завършва с попадането на говеждото месо в чинията на консуматора. Резултатите:  основната вреда върху климата е свързана с потреблението на растенията от страна на животните. Вместо растенията да поглъщат въглеродния двуокис самите те биват изяждани от кравите. Например за получаването на 450 г животински белтък са необходими 4,5 кг растителен белтък.

Освен това на кантара трябва да бъдат сложени производството на торове, отделянето на метан от отпадната дейност на животните, използването на хладилници и др. Като цяло приносът на говедовъдството за парниковия ефект достига 18%

Според експерти от ФАО трябва да се намали консумацията на месо, особено на говеждо. Реално ли е това? В момента световното годишно потребление на говеждо месо е около 72 млн. т, а към 2030 г. се прогнозира нарастване до 90 млн. т, предимно в азиатските страни.

Пример: Крава с тегло 550 кг изхвърля всеки ден в атмосферата от 800 до 1 000 л вредни газове, твърдят аржентински изследователи.

В Аржентина се отглеждат повече от 55 млн. крави което поставя страната им на първо място по износ на говеждо месо. Според сътрудника на аржентинския Национален институт по селскостопанска техника Гилермо Бера изследователите направо били втрещени от получения резултат: едрият рогат добитък е виновен за 30% от изхвърлените вредни газове в Аржентина

Експериментът се състоял в следното: на гърба на 30 крави били сложени найлонови чували с форма на балон. Чрез специална "слушалка", свързана с корема на животните, вредните газове се събирали в чувала. Според учените причината кравите да произвеждат голямо количество метан е слабата им храносмилателна система. Сега с екологична цел аржентински специалисти разработват специална диета за кравите за да “подобрят” храносмилателния им апарат.

Европа не остава безучастна към проблема с глобалното затопляне. По този повод германското Министерство по прехрана, земеделие и защита на поребителите призовава немците да променят начина си на хранене и да ядат по-малко месо за да спрат глобалното затопляне. Според германския земеделския министър потребителите, които често критикуват властите, трябва да започнат от себе си. Например като следват предписанията на Немския съюз по хранене и намалят двойно потреблението на месо - до 300-600 г седмично.

В Англия пък препоръчват на “Макдоналдс” да излезе с нова методика за намаляване на вредните емисии от кравефермите си в Англия. Веригата за бързо хранене на Острова след 3-годишна изследователска програма смята да разработи методика за намаляване на изхвърлянето на метан от говедата. Става дума за 350 хил. крави, чието месо се използва за приготвяне на хамбургери.

Най-простият начин за промяна на положението е промяната на начина на хранене на животните и включването в него на чесновата добавка “Moortal”. А по-сложният вариант е "получаването" на нов вид крави с ускорен растеж.

В Канада също работят върху порода “безопасни” крави

Първоначалните опити за селекция на такива животни са успешни. Тези крави започнали да "произвеждат" 25% по-малко метан.

По своя принос към глобалното затопляне говедата надминават изхвърлените газове от автомобилите. До този сензационен извод стига Организацията за прехрана и земеделие - ФАО. Оказва се, че за получаването на хамбургер от 225 г говеждо месо в атмосферата се изхвърлят толкова парникови газове, колкото за изминаването на около 16 км от една кола (при производството на същото количество свинско месо се "изминават" 4 км, а на пилешко - 1,2 км).
По своя принос към глобалното затопляне говедата надминават изхвърлените газове от автомобилите. До този сензационен извод стига Организацията за прехрана и земеделие - ФАО. Оказва се, че за получаването на хамбургер от 225 г говеждо месо в атмосферата се изхвърлят толкова парникови газове, колкото за изминаването на около 16 км от една кола (при производството на същото количество свинско месо се "изминават" 4 км, а на пилешко - 1,2 км).
Крава с тегло 550 кг изхвърля всеки ден в атмосферата от 800 до 1 000 л вредни газове, твърдят аржентински изследователи
Крава с тегло 550 кг изхвърля всеки ден в атмосферата от 800 до 1 000 л вредни газове, твърдят аржентински изследователи
Според експерти от ФАО трябва да се намали консумацията на месо, особено на говеждо. Реално ли е това? В момента световното годишно потребление на говеждо месо е около 72 млн. т, а към 2030 г. се прогнозира нарастване до 90 млн. т, предимно в азиатските страни.
Според експерти от ФАО трябва да се намали консумацията на месо, особено на говеждо. Реално ли е това? В момента световното годишно потребление на говеждо месо е около 72 млн. т, а към 2030 г. се прогнозира нарастване до 90 млн. т, предимно в азиатските страни.
Основната вреда върху климата е свързана с потреблението на растенията от страна на животните. Вместо растенията да поглъщат въглеродния двуокис самите те биват изяждани от кравите. Например за получаването на 450 г животински белтък са необходими 4,5 кг растителен белтък.
Основната вреда върху климата е свързана с потреблението на растенията от страна на животните. Вместо растенията да поглъщат въглеродния двуокис самите те биват изяждани от кравите. Например за получаването на 450 г животински белтък са необходими 4,5 кг растителен белтък.