Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представи пред земеделския бранш днес в МЗХГ официалната визия на България за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г.

В присъствието на браншове и на депутати от комисията по земеделие в парламента стана ясно, че преди да замине за ЕС, визията

ще бъде одобрена у нас на Съвета по европейски въпроси към Министерски съвет

Сред основните акценти са тя да запази своя характер на обща политика на ЕС, включително в нейното финансово измерение.

Важно е да се гарантира продоволствената сигурност и здравето на гражданите и чрез нея да се осигуряват устойчивост и конкурентоспособност на селското стопанство, както и да се гарантират равни условия за всички земеделски производители на единния пазар.

Според представената визия ОСП трябва да насърчава социално-икономическото сближаване на селските райони, да подпомага развитието на малките и средни земеделски стопанства, да бъде опростена и разбираема за бенефициентите и европейските граждани и щадяща към околната среда.

Необходимо е политиката да запази балансирания си подход, основаващ се на

два стълба с конкретни цели

и сфери на подпомагане чрез взаимно допълващи се инструменти, като се запази възможността за трансфер между тях.

По отношение на директните плащания е отбелязано, че следва да осигурят подкрепа и стабилизиране на селскостопанските доходи и компенсация за прилагането на високи производствени стандарти и екологични изисквания на ЕС и подпомагане на уязвими сектори.

Подпомагането по втори стълб трябва да продължи, като доказана и целенасочена политика за подобряване на живота в селските райони, чрез предоставяне на нови възможности и услуги за населението. Трябва да бъде поставен

акцент върху модернизацията на технологиите и внедряване на иновациите

и обмена на опит и знания.

Министър Порожанов отбеляза, че предстои същинския дебат за бъдещето на ОСП след 2020 г., но че съвместните усилия на бранша и администрацията ще бъдат основата за него.

Представители на земеделската общност приветстваха изготвената позиция.

Според Димитър Зоров, председател на асоциацията на млекопреработвателите за пръв път администрацията и браншовите организации са успели да подготвят обща позиция, в която е намерен баланс.

Когато обединим усилия, нещата се получават, допълни и Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.