Продукти (за 10 л вино): 6 л малинов сок, 2,6 л вода, 2,4 кг захар, 1 л водка, 300 мл закваска

Приготвяне: Първо пригответе закваската. Тя трябва да се направи не по-рано от 10 дни преди приготвянето на виното. В противен случай ще прокисне.

В бутилка с широко гърло смачкайте 2 ч. чаши немити малини. Прибавете 1 чаша вода и 1/2 ч. чаша захар. Разбъркайте добре, покрийте с кърпа или марля и оставете на топло и тъмно място да ферментира. След 4 дни прецедете през няколко слоя марля. Закваската е готова за ползване.

Вземете предварително толкова зрели, здрави и почистени малини, че да получите 6 л сок. Не мийте плодовете, за да не изгубите така нужните за ферментацията бактерии. Смачкайте плодовете и отделете сока както ви е най-лесно.

В тенджера смесете сока, водата и 1,6 кг захар. Разпределете получения разтвор в бутилки и добавете от закваската. Общият обем на течността не трябва да превишава 2/3 от обема на съда, за да има място за пяната, която ще се появи по време на ферментацията. Затворете плътно и оставете на тъмно място да ферментира. Температурата в помещението не трябва да превишава 25 градуса.

След 7-10 дни ферментацията трябва да е свършила. Стабилизирайте виното с качествена водка. Налейте я в бутилките и добре разбъркайте. Оставете за 5 дни. Прецедете през хартиен филтър за кафе, добавете останалата захар и след старателно разбъркване разлейте в бутилките.