Патладжаните са винаги вкусни. Тази истина е известна на всички гастрономи. Вкусът на това ястие много напомня на задушени гъби, а изпълнението на рецептата няма да затрудни и начинаещ кулинар.

Продукти: 1 патладжан, 1 глава лук, 150 мл сметана, 1-2 скилидки чесън, магданоз и копър на вкус, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Почистете и настържете на едро лука. Измийте добре патладжана, почистете го от семките и го нарежете на кубчета или на пръчки. В малко тенджера налейте вода, посолете и накиснете синия домат за около половин час. Напръскайте тиган с малко олио и запържете в него лука до златисто. Изплакнете патладжана, изстискате излишната вода и го прибавете към лука. Когато зеленчуците се задушат и зачервят, прибавете сметаната, в която сте добавили смачкания чесън. Разбъркайте добре.

Посолете и поръсете с черен пипер на вкус и задушавайте на средно силен котлон 5-7 минути. Поръсете ястието с нарязаните на ситно зелени подправки и поднесете.