В групата на суровите влакнини влизат най-различни химични вещества от групата на въглехидратите. Или още по-точно растителни влакна като същинска целулоза, хемицелулоза, лигнин, кутин, пектин, различни слузести вещества и др. Клетъчните стени на растенията са съставени предимно от целулоза, чийто процент варира в различните им части – стъбла, листа, плодове. Тези въглехидрати не могат да бъдат смлени напълно от висшите животни и някои видове птици, защото не се разлагат от хранителните сокове. При някои видове животни с по-дълга храносмилателна система, където тревните фуражи престояват по-дълго време, някои видове микроорганизми могат да „разцепят” на глюкозидите в целулозата до по-прости, усвоими от организмите химични съединения.

За по-бързото протичане на някои от тези ферментационни процеси спомага способността на някои целулози да поемат течности (вода). Химичните анализи показват, че целулозата се състои от два основни компонента:
0 Първият е водонеразтворимата целулоза. Тя се съдържа в много фуражи (хранителни продукти) като пшенични и царевични трици, целина, кората на повечето плодове и кореноплодни растения.
0 Вторият компонент е водоразтворимита целулоза. Тя се съдържа в много често използваните фуражи като ечемик, овесени трици, фасул, грах и други бобови култури, ленено семе, моркови, глог, ябълки, цитрусови плодове и др.
Блгоприятното въздействие на целулозата върху организмите се изразява според много изследователи в:
0 Създава усещане на насищане и предпазва организма от преяждане. Не случайно и диетолозите препоръчват на хората, ако са много гладни, да се хранят бавно, като всяка хапка се дъвче поне двадесет пъти.
0 Намалява действието на токсични и канцерогенни вещества в храната и ускорява извеждането им от организма.
0 Спомага за извеждането на холестерола от кръвта.
0 Притежава антиоксидантно действие.
0 Поддържа в известни граници съдържанието на захар в кръвта.
0 Поглъща положително заредените йони.
0 Създава благоприятна среда за развитие на чревната микрофлора.
0 Адсорбира и извежда от организма соли на тежки метали и различни токсини.
0 Предотвратява разпространението на раковите клетки.
0 Възпрепятства някои гнилостни и ферментационни процеси в организма.
0 Препятства при висшите организми (хората) възникването и развитието на атеросклероза,хипертония, диабет и някои алергични заболявания
0 Спомага за всмукване на микроелементите.
0 Съдържа много витамини и минерали.
0 Подпомага храносмилането и премахва застояването на храната в червата и т.н

Как се усвоява целулозата при различните видове домашни птици?

Първо трябва да се знае, че храносмилателната система на птиците е къса. Храната преминава през нея за 6-12 часа, поради което смилането на суровите влакнини е почти невъзможно, особено при кокошките и пуйките. В двойното сляпо черво храната престоява по-дълго време, но тъй като в него отива не повече от 7-10% от храната, смилането на целулозата е незначително. Поради своята несмилаемост суровите влакнини не само че нямат хранителна стойност, но дадени в по-големи количества, намаляват хранителната стойност на дневната дажба.

И тъй като стомашните сокове не могат да проникнат през целулозната обвивка на растителните клетки и да оползотворят съдържанието им, за по-лесното й смилане се препоръчва целулозата в дажбата на кокошките да се дава като люцерново или сенно брашно, независимо че коефициентът им на смилане е много нисък.

Въпреки това суровите влакнини са особено важни за птичите организми в определени количества за поддържане на посочените по-горе функции. При липса на сурови влакнини водениците на пиците не се развиват, жлезистият стомах се оформя като разширена тръба с тънка стена. Често се появява и провиснала разширена гуша.

Поради липса на зъби надробяването на храната, особено на зърнените фуражи, се извършва от воденицата благодарение на силно развитата й мускулатура и намиращите се в нея камъчета.

При птици, отглеждани за месо (бройлери) и за черен дроб, по искане на някои кланици даването на камъчета се ограничава. Ако във фуражите липсват достатъчно влакнини, усвояването на фуража се влошава. Това принуждава птиците да кълват от постелята от сламките, талаш, пера и различни твърди частици. Но някои от тях нараняват хранопровода и водениците и могат да предизвикат храносмилателни разстройства.

Като се има предвид различните нива на хранене, се препоръчват следните максимални нива за съдържание на сурови влакнини в дажбите на пилетата:
0 до 6-седмична възраст – до 5%;
0 до 12-седмична възраст – 7%;
0 до 20-седмична възраст, бройлери – 4,5%;
0 кокошки-носачки и пуйки – до 7%.