Другият сезонен проблем - обезпаразитете и острижете навреме животните, напомня н.с. Никола Методиев, ИЖН - Костинброд

Бонитировката (оценката) на стадото се извършва съгласно Инструкцията за контрол на продуктивните качества и бонитировка на овцете, издадена от ИАСРЖ. Бонитировката на овцете е комплексна оценка по конституция, екстериор, количествени и качестени признаци. Извършва се от специално подготвени за целта селекционери-зооинженери, наречени бонитьори. Бонитировката на овцете се извършва през пролетта преди стрижбата. Не се бонитират болни, проскубани и в лошо телесно състояние животни. Определят се кои животни ще се бракуват и кои ще останат в основното стадо. На базата на това фермерът трябва да изготви фуражният баланс на фермата за следващия оборен период, както и да се изготви случния план за предстоящата през годината случна кампания.

Пролетни ветеринарномедицински грижи: Животните трябва да се обезпаразитят срещу вътрешни паразити. Обезпаразитяването става след предварително диагностиране
чрез вземане на средна фекална проба. Целта е да не се разнасят яйцата на паразитите по пасището. Затова е препоръчително животните през първите дни да пасат на определено пасище, при условие че фермерът практикува парцелно използване на пасищата. Обезпаразитяването трябва да стане преди започване на доенето и реализиране на млякото на пазара, защото всички лекарствени препарати имат карентни срокове (време, през което продуктите от животински произход съдържат остатъчни количества от лекарствата и те не са годни за консумация от хората). Също фермерът трябва да следи за степента на инвазия с пасищни кърлежи и при масова инвазия да потърси ветеринарномедицинска помощ.

Фермерът трябва да следи за появата на заразни заболявания като заразна ектима, копитен гнилец, гангренозен мастит, заразна агалаксия, храносмилателни и белодробни
инфекции и др., чиято епизоотология съвпада с пролетните климатични условия (висока влажност, все още ниски температури през нощта, възвратни застудявания, слани), доенето, стрижбата.

При констатация на такива заболявания или признаци, съпроводени с масовост и смъртност, незабавно трябва да се потърси ветеринарномедицинска помощ.

ВАЖНО! Не избързвайте със стрижбата през пролетта, тъй като късните пролетни застудявания могат да станат причина да се простудят овцете и да заболеят, което ще донесе загуби на стопанствата. Не бива също и много да се закъснява със стрижбата, тъй като след настъпването на големите горещини овцете започват да страдат от жегата, а някои започват и да слабеят и вълната им опадва.