Европейският орган за безопасност на храните подготвя предложение за въвеждане на насекомите като фуражен компонент в аквакултурата. През последните години производителите на насекоми лобират за това, съобщава AllАboutFeed.
В момента не се допуска използването на преработен животински протеин в европейските фуражи.
Прогнозата на холандската банка ABN Amro е разрешението да влезе в сила през третото тримесечие на 2017 г.
Международната платформа "Насекоми за храни и фуражи" очаква, че след 2023 г. насекомите ще могат да се конкурират с рибеното брашно по отношение на цените.
Според аналитиците използването на брашно от насекоми при производството на различни фуражи е световен тренд, който скоро ще достигне Европа. Сега експериментални практики в това напправление се прилагат в САЩ, Канада, Китай и ЮАР. В резултат на производството на личинките на мухата Hermetia illucens днес расте с достатъчно бързи темпове - от 8 хил. т през 2015 г. до 14 хил. т през 2016 г., отбелязват изследователите.
При това в целия свят ако през 2014 г. само 6 компании се занимават с производството на фуражните насекоми, то през 2015 г. броят им нараства над два пъти - до 16 компании.
Коментари