Ваня Велинска наш спец. пратеник в Русенско

Прекрасни гледки с цъфнала рапица могат да се видят в цялата страна. На пшеницата пък й предстои да изкласи. Положението при есенниците изглежда почти безоблачно, изхождайки от добре изглеждащите полета. Това е само на пръв поглед, тъй като по презумпция земеделието ни е съпътствано от множество проблеми. За тях разговаряме с Тодор Тодоров от Русе, който стопанисва около 23 хил. дка земя в землището на селата Острица, Широково, Каран Върбовка и Пиргово.

Есенниците тази година наистина са страхотни - и пшеницата и ечемика, и рапицата, споделя фермерът. За разлика от миналия сезон, когато положението не беше много добро, очакванията ни сега са за много добра реколта.

Разбира се, все още е рано да се правят сметки за добиви и крайни резултати, защото с природата нещо не се знае. Иначе зад думите, че с посевите засега всичко е наред, стои много работа, и пак работа. Да, климатичните условия през есента и зимата бяха сравнително благоприятни за есенниците, което няма как да не се отрази на доброто им състояние. В същото време обаче основна е ролята на земеделците, които полагат необходимите грижи за да получат отлични добиви.

В условия, когато няма яснота за крайните резултати, но вече се говори, че изкупната цена на зърното ще е ниска, себестойността на продукцията е от основно значение.

Целта ни е да произвеждаме повече и по-качествено зърно, категоричен е Тодор Тодоров. Затова всичко, което зависи от нас го правим.

Русенските села Острица, Широково, Каран Върбовка се намират в много красив край на България с уникални природни дадености. За съжаление той не е от най-благоприятните за развитие на земеделие. Местността е полупланинска, релефът насечен, обработваемите площи доста разпокъсани на места. Почвата не е плодородна, което предопределя като цяло и по-ниски добиви.

Въпреки това земеделците като Тодор Тодоров, които работят в тези райони, получават добри производствени резултати.

Добрите практики по отглеждането на културите в стопанството се спазват от А до Я, а за да се гарантира и качеството на зърното - прилагат се и допълнителни грижи.

Всички звена от агротехниката са от значение, споделя фермерът. Да започнем със семената. Ако не изберем подходящите за нашия район, няма как да разчитаме на сигурни добиви. Затова сме изключително прецизни и залагаме на доказали се в практиката ни.

При пшеницата Тодор разчита изцяло на чужда селекция. През последните години получава по-високи добиви от тях и постепенно преминава към най-добивните за района сортове. При другите основни култури положението е същото. Избира тези, които дават не само високи резултати, но и гарантират сигурност в променящите се климатични условия. Като успешен бизнесмен той не разчита на една фирма, а се доверява на хибридите на водещите семенарски компании. Предложенията са много, качествата на хибридите са изравнение, така че и цената играе роля в избора

Подобни са разсъжденията на фермера и за торовете и продуктите за растителна защита.

Торенето е другият важен фактор, на който Тодор обръща съществено значение. Знанията му като агроном, а и най-вече тези от практиката са го научили, че правилното хранене на растенията си казва тежката дума за добивите.

Добрата запасеност на почвата с хранителни вещества, която се получава при научно обосновано и балансирано хранене на растенията, истински повлияват на количеството и качеството на продукцията.

Производителите, които са си поставили такива цели, го прилагат в стопанствата си, като се грижат не само за културите, но и за самата почва.

Освен традиционното минерално торене през есента и пролетта, фермерът внася и допълнително хранителни вещества под формата на листни торове, което допринася и за по-високото качеството на зърното. А това говори наистина за изключителен професионализъм и за въвеждане на иновации в производството, които го правят много по-рентабилно.

Колкото до растителната защита, и тук има много тънкости.

Ако допреди 5-6 години не знаехме какво е фунгицид при пшеницата, сега правим първо, второ, а понякога и трето пръскане, разяснява фермерът. Чуждите сортове и хибриди се нападат от повече вредители. Неустойчивото време провокира в голяма степен по-силното развитие на болести, а това налага и адекватна защита. Същото важи и за неприятелите, появиха се и нови плевели, които пък искат прецизна хербицидна кампания.

А всичко това се нуждае и от добра техника, която да послужи в точното време за определените дейности.

Машинният парк е от решаващо значение за качествено и бързо извършване на сеитба, пръскания, жътва. Затова и стопанството разполага с 4 комбайна, както и многоженство трактори - от по-малки до такива с най-голяма мощност. А за да се изчакват по-добри изкупни цени на продукцията, в базата са изградени 3 силоза, както и плоски складове.

Освен традиционните полски култури тук се отглеждат соя и грах. За разлика от повечето си колети Тодор не се плаши от соята, тъй като казва, че за нея има пазар. През миналия сезон от бобовата култура в стопанството са получили 100-150 кг, които са сравнително добри добиви, при положение, че е почти непозната за фермерите ни. Тази година са засели почти 1000 дка, като се надяват да имат много по-добри резултати.

Земеделието е непредвидим бизнес - от една страна е природата, от друга - постоянно новите изисквания, но които са подложени фермерите, споделя Тодор Тодоров. С първият фактор понякога е по-лесно да се справиш, с вторият - почти никога.

Постоянно се правят въведения, които не само не улесняват производителите, но ги затрудняват.

Според фермера, зърнопроизводителите трябва да са под един знаменател. Новите правила с ранкирането още повече противопоставя фермерите от различните райони на страната. Пълен абсурд е, че землището, в което са обработваемите му земи попадат в облагодетелстваните райони, при положение, че е полупланинска местност, с лоша почва, разпокъсани терени и т.н. В същото време Плевен например се води за необлагодетелствен район, а е в Дунавската равнина, където условията за земеделие са в пъти по-добри. Подобни примери има много. Предимството трябва да е само за стопанства, в които имат животни, защото там ситуацията е наистина тежка, смята зърнопроизводителят.

Правилата за субсидиране изкривиха земеделското производство. Заради тях се появиха много играчи, чиято единствена цел са субсидиите. Според Тодор, а и други успешни фермери, ако няма субсидии, ще отпаднат някои производители, както и фондове, които в момента утежняват ситуацията. Тогава усилията ще са насочени наистина към високи добиви и качествена продукция.