Михаил Димитров от Варна и много други читатели се обадиха в редакцията по телефона, за да благодарят за прекалено изчерпателната информация за препаратите и да помолят да уточним и вида на фунгицидите - контактни или системни

Темата за препаратите за растителна защита в лозята разбуни духовете сред лозарите.

За списъците с рз-продукти, които публикувахме за основните болести в два-три броя подред, ни благодариха много читатели.

Михаил Димитров от Варна и други читатели ни се обадиха, за да уточним и вида на фунгицидите. Защото, както читателят твърди, в агроаптеките в града му не работели навсякъде агрономи и не можели да предоставят на клиентите тази информация.

Продължавайки да получаваме вашите въпроси, се стремим да отговорим най-изчерпателно с помощта на агронома по растителна защита Кочо Пандов.

Какъв е начинът на действие

Контактни - тези препарати за растителна защита действат чрез контакт с патогените, те остават на повърхността на растенията и поради тази причина пръсканията трябва да се извършват след всеки дъжд.

Контактно действащите фунгициди имат предпазно профилактично действие - действат на патогените само, когато влязат в контакт с тях. За да има ефект, трябва да се прилагат преди инфекция.

Системни - това са продуктите, които умеят да проникват в растенията и по този начин да атакуват директно причинителите на болестта, те създават устойчивост към патогените.

Системните фунгициди действат като инхибитори на процеси - блокират например дишането на патогените или други техни жизнени процеси. Синтезират субстанции, които са токсични за патогените и ги унищожават.

Тяхната екстра е, че се разпространяват до всички органи - от основата към върха и след навлизане в тъканите действието им вече не се влияе от метеорологичните фактори.

С тях се препоръчва да се провеждат 2 до 3 пръскания на сезон.

Локално-системни и контактни и други видове комбинирани фунгициди - те притежават и предпазно, и лекуващо действие.

С тях се препоръчва да се провеждат 2 до 3 пръскания на сезон през 10-12 дни.

Някои локално системни фунгициди, а и други, определени за такива като дефиниция от фирмите, които ги предлагат, се разпространяват от основата към върха до определен етаж от тъканите, затова се казва, че имат и системно, и контактно действие.